1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Научна конференция в Холандия по въпросите на генното инженерство

Научна конференция в Холандия по въпросите на генното инженерство

Ще бъде представена революционна технология за геномно редактиране на растения, животни и хора

Утре в Холандия в универитета Вагенинген - изцяло специализиран в селското стопанство и изучаването на природата, се открива научна конференция. Тя ще представи революционна технология за геномно редактиране на растения, животни и хора. Част от принципите в технологията са открити от учени от Вагенинген. Целта е да се помогне за изхранването на населението в бъдеще.


Системата, наречена CRISPR (Криспър) дава големи обещания за развитието на науката по света. Според учените тази технология може да се използва за подобряване на растения и това може да бъде направено много по-прецизно, отколкото обикновеното селективно отглеждане, така че са необходими само минимални промени. Професорът по микробиология от Вагенинген Джон ван дер Оост има значителен принос за разкриването на механизмите на работа.


Технологията представлява антивирусна система, открита в бактериите. Много видове бактерии имат малки вериги повтаряща се ДНК в хромозомите си, отделени от променливи вериги. Системата се използва в биотехнологията за подобряване на характеристиките на хранителните култури, в производството на биогорива и лекарства чрез микроорганизми. Тя има практическа употреба в медицината: подобрявайки здравето на пациентите с определени генетични заболявания. Минималните промени, които се предизвикват са подобни на генетичните мутации, които възникват спонтанно в природата.

Тази технология може да допринесе значително за качеството на околната среда, здравето, земеделието и икономиката.

AGRO TV е единственият представител от България.

Очаквайте подробности

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.