1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 1 млн. вида животни и растения пред изчезване

1 млн. вида животни и растения пред изчезване

Доклад на ООН беше представен в Париж

Близо един милион вида животни и растения са заплашени от изчезване. За това алармира доклад на ООН, представен в Париж. Според авторите му това се дължи до голяма степен на селското стопанство и модерното консуматорско общество.

Една от причините за изчезването на животинските и растителни видове са препаратите за растителна защита и изкуствените торове, прилагани в селското стопанство през последните 70 години, смятат учените. Тези химически съединения са отговорни за измирането на пеперуди, пчели и други насекоми.

Освен това в днешно време фермерите отглеждат царевица, соя и зърнени култури на огромни площи, се казва в доклада. Подобни монокултури не дават обаче жизнено пространство за цъфтящи растения, от които се нуждаят опрашителите, за да оцелеят. Ето защо учени от различни държави призовават стопаните на големи площи да садят дървета и диви цветя между нивите, които да привличат пчели и други насекоми.

Причина за изчезването на видовете има и по-интензивното застрояване, особено в Централна и Западна Европа, където все по-големи площи се заемат от сгради, пътища и други инфраструктурни обекти. Това спира естествения обмен на вода и хранителни вещества, се посочва в доклада.

В тази връзка еко организации настояват човечеството да премине към хранителен режим, съдържащ по-малко месо и мляко и повече растителни продукти. На първо място този обрат трябва да дойде от самите потребители, изтъкват природозащитниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.