1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 2174 язовира в страната ще бъдат вкарани в регистър

2174 язовира в страната ще бъдат вкарани в регистър

Безопасността им ще се контролира от единен национален орган

Водоемите ще бъдат вкарани в регистър, а безопасността им ще се контролира от единен национален орган. Това съобщи зам.-министърът на екологията Атанас Костадинов, цитиран от "Преса". Той е председател на междуведомствена работна група, която трябва да обследва състоянието на водоемите и хидротехническите съоръжения и да излезе с предложение до премиера Пламен Орешарски.

„Установихме, че 70 язовира, предимно общинска собственост, са в предаварийно състояние. За тях трябва да се вземат спешни мерки - едни трябва да бъдат ремонтирани, други - източени. Мерките ще бъдат спуснати на областните комисии по бедствия и аварии, които трябва да ги изпълняват", уточни той.

След наводнението в село Бисер (2012 г.), когато се скъса стената на яз. "Иваново", проверката върху състоянието на съоръженията бе възложена на дружеството "Язовири и каскади". То свърши много работа със собствени средства, но това беше една временна мярка, коментира зам.-министърът.

Новият орган ще бъде създаден на базата на вече съществуваща структура, чиито правомощия ще бъдат разширени. Така промяната ще стане елегантно и без излишни разходи. Атанас Костадинов обаче засега пожела да запази името му в тайна. В него ще се поддържа и регистър с всички 2174 язовира в страната. Срещу всеки обект ще бъдат посочени собственикът и операторът. Така ще бъде ясно кой носи отговорността при възникване на някаква авария. Той ще пише предписания, ще издава актове, ще налага санкции.

Реформата ще се извърши с промени в Закона за водите, които вече са готови. Надяваме се парламентът да успее да ги приеме. Във всяко ведомство има по няколко спешни задачи, които трябва да бъдат свършени независимо от политическата ситуация в страната. За нас това е реформата във ВиК сектора, промените в Закона за водите и двете наказателни процедури - за депата и биоразнообразието, каза Атанас Костадинов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.