1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 4 987 безстопанствени кучета са заловени на територията на Столична община за 2012 г.

4 987 безстопанствени кучета са заловени на територията на Столична община за 2012 г.

Снимка:

Кампаниите за кастрация на домашни кучета няма да спрат

4 987 безстопанствени кучета са заловени на територията на Столична община за 2012 г. Това съобщи по време на брифинг Манол Нейков, директор на Общинско предприятие „Екоравновесие”. От тях 3 998 са прибрани в приюта в „Сеславци”, 802 - в приюта в Горни Богров, 103 - в немския кастрационен център, в „Илинден” – 68, а 16 кучета са закарани в частна клиники за лечение, предаде агенция КРОСС.

На територията на Столична община за изминалата 2012 година са кастрирани общо 4351 кучета. Върнатите по местозалавяне животни пък са 3784. Най-малко безстопанствени кучета има в централните райони на София, а най-много - в крайните, стана ясно от отчета на шефа на „Екоравновесие”.

Нейков съобщи още, че кампаниите за кастрация на домашни кучета няма да спрат. В момента се разработва план-програма за районите за извършване на кастрация тази година през април. Гражданите ще бъдат известявани поне месец предварително, каза той.

От думите му стана ясно още, че по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова поне веднъж седмично се извършват съвместни акции с „Общинска полиция” и Столичен инспекторат в промишлените райони на София. Собствениците на кучета, охраняващи складове, са длъжни да ги регистрират и вържат в колиби. При повторна проверка, ако не са изпълнени нормативите, се налага санкция на собствениците, каза още Нейков. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.