1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 7 гигавата ще е мощността на слънчевата електроцентрала, която Саудитска Арабия ще построи в пустинята

7 гигавата ще е мощността на слънчевата електроцентрала, която Саудитска Арабия ще построи в пустинята

Проектът е част от мащабните промени, стартирани от Риад

7 гигавата ще е мощността на слънчевата електроцентрала, която Саудитска Арабия ще построи в пустинята. Подписан е договор с японски концерн, който изгражда подобни инсталации.

Новата електроцентрала ще произвежда електричество колкото седем малки ядрени централи и трябва да бъде готова до края на следващата година. Соларните панели ще са разположени на два съседни терена и ще имат мощност от 3 и 4,2 гигавата. С това саудитската централа ще стане най-голямата в света и ще надмине три пъти намиращата се в строеж египетска централа, която е с максимална мощност от близо 2 гигавата.

Проектът е част от мащабните промени, стартирани от Риад под името "Визия 2030". Целта е кралството да стане по-независимо от петрола и да се превърне в място за нови технологии. Затова и соларните панели ще бъдат правени на място, а няма да се внасят от чужбина. Съвместното японско-саудитско дружество има намерение до 2030 година да произведе панели с капацитет 200 гигавата и да ги продаде в чужбина. Амбициозното начинание ще разкрие 100 хиляди нови работни места, съобщават властите в Риад.

До момента фотоволтаичните инсталации в Близкия Изток са малко и произвеждат недостатъчно ток, въпреки че там има много повече слънчеви часове, отколкото в Европа. Въпреки това секторът на възобновяемите енергийни източници в региона набира скорост, както показва и египетският проект край Асуан, за който АГРО ТВ ви информира наскоро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.