1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Агрохимически компании предприемат срещи и форуми за пчелите

Агрохимически компании предприемат срещи и форуми за пчелите

Най-продаваните пестициди са на мушката на органите по защита на околната среда в Европа и САЩ

Срещи и форуми за пчелите – големите агрохимически компании предприемат подобни инициативи в момент, когато техните най-продавани пестициди са на мушката на органите по защита на околната среда в Европа и САЩ. Компаниите настояват, че не техните пестициди са причина за спада на пчелната популация, но критиците казват, че науката доказва точно обратното.

Измирането на пчелите през последните години става все по-голям проблем. Със своята безценна роля на опрашители те са от жизненоважно значение за повечето храни, които консумираме, пише greentech.bg.

Учени, потребителски групи, пчелари приписват опустошителната скорост на измирането на кошерите на нарастващото използване на пестициди, продавани от агрохимически компании с цел увеличаване на добивите на основни култури. Monsanto, Syngenta, Bayer, Dupont, BASF и други подобни фирми твърдят, че не техните продукти, а други фактори като например акарите, убиват пчелите.

„Всички сме разтревожени от това“, казва главният технологичен директор на Monsanto Робърт Фрали.

Всъщност  Monsanto се готви скоро да бъде домакин на форум, който е нарекла „Среща на върха за пчелите“. Срещата ще е през юни. Фирмата се надява да събере експерти от цялата страна, които да анализират проблема и да дискутират потенциалните му решения.

Bayer пък започва поредица от срещи, които е нарекла „Център за грижа за пчелите“. Въпросните „центрове“ ще изучават здравето на пчелите.

Френската Sygenta се хвали, че финансира грантове за изследвания в областта на пчелата смъртност в САЩ.

„Ние сме разтревожени… че науката понякога бива превръщана в политика“, каза Дейв Фишер, екотоксиколог в Bayer CropScience, който се среща с пчелари и изучава пчелната смъртност. Според него, критиците „си търсят кого да обвинят“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.