1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бедственото положение в Омуртаг заради безводието в града продължава

Бедственото положение в Омуртаг заради безводието в града продължава

Водопроводът от Кипилово до Омуртаг, който е от етернитови тръби, аварира доста често

Бедственото положение в Омуртаг заради безводието в града продължава, но се очаква тази вечер водата да бъде пусната за няколко часа, съобщи БНР. Протестиращите жители на Омуртаг ще се срещнат днес, 18 октомври, с областния управител на Търговище, за да търсят начин за решаване на проблема.

Бедствено положение в града заради липсата на питейна вода бе обявено на 10 октомври. Очакваше се през миналите почивни дни в града да има вода, но това не се случи заради недостиг на вода във водоизточника край село Кипилово и множеството течове по трасето. Градът продължава да се снабдява с водоноски.

"Обстановката с водната криза в Омуртаг започва да се нормализира", обяви в четвъртък областният управител на Търговище Емел Расимова след заседание на кризисния щаб, съобщи dariknews.bg. Благодарение на започналите валежи, нивото на водоизточника се покачва, допълни зам.-управителят на "ВиК" в Търговище Георги Пашов.

Кризисният щаб взе решение водата в града да бъде пусната в петък от 17.00 до 23.00 часа. Друго решение, което беше оповестено е, че до Министерството на регионалното развитие ще бъде изпратено искане за допълнителни средства. С тях трябва да бъде извършен спешен ремонт на участък от 500 метра от трасето, захранващо с вода Омуртаг. Става дума за водопровода от Кипилово до Кънино, уточни областният управител на Търговище Емел Расимова.

Водопроводът от Кипилово до Омуртаг, който е от етернитови тръби, аварира доста често. Според Героги Пашов само вчера, 17 октомври, са били отстранени 11 нови аварии. Затова по ремонтните дейности са концентрирани допълнителни техника и екипи от Търговище и Антоново.

Кметът на Омуртаг Неждет Шабан обяви, че за да удовлетвори исканията на протестиращите граждани, другата седмица ще бъде свикано открито заседание на Общинския съвет, като основна точка от дневния ред ще бъде водната криза в града и стъпките за решаването ѝ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.