1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Белите мечки в Якутия са се увеличили повече от два пъти

Белите мечки в Якутия са се увеличили повече от два пъти

Експертите не изключват като причина миграцията на животните, заради промените в климата

Специалистите, които провеждат операцията в Якутия за преброяване на бърлогите на белите мечки "Пролетна следа", са установили увеличаване на хищниците, обитаващи региона повече от два пъти, заяви в петък представител на Департамента на биологичните ресурси към Министерството за защита на природата на република Саха (Якутия), цитиран от РИА Новости.

"Специалистите от департамента, заедно с държавни инспектори от местните резервати, изследваха крайбрежието на Източносибирско море и архипелага Мечи острови. Този район се смята за най-западното място, което населяват полярните мечки от чукотско-аляскинската популация и, всъщност, е единственото на територията на Якутия, където живеят тези животни" - заяви служителят от ведомството.

По думите му, ако през 2010 г. експертите са открили само четири бърлоги на полярни мечки, то през 2011-а на островите на архипелага вече са открити цели 18.

Той отбеляза, че миналата година в Якутия са се родили почти два пъти по-малко полярни мечки. Експертите не изключват, че причина за такава огромна разлика в цифрите може да бъде предизвикана от миграцията на животните, заради промените в климата. На островите на архипелага за първи път през последните 5 г. се е формирало голямо пространство без лед, което е много удобно за мечките да си осигуряват прехраната.

Учените не разполагат с точни цифри за броя на чукотско-аляскинската популация на полярната мечка. В началото на 1990-те тя е била оценява на 5200 индивида. В Русия полярната мечка постоянно живее в региона, простиращ се от Земята на Франц Йозеф и Нова Земя до Чукотка. Популацията е включена в Червената книга на Руската федерация, където е поставена в пета категория (възстановяваща се). Според експерти в света живеят около 21 хил. бели мечки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.