1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бургас ще предоставя велосипеди под наем на жителите и гостите на града

Бургас ще предоставя велосипеди под наем на жителите и гостите на града

Предстои определянето на подходящите места за изграждане на велостоянки и пунктове

Бургас ще предоставя велосипеди под наем на жителите и гостите на града, съобщи пресцентърът на общината. Инициативата става възможна благодарение на проекта "Велосипедният град – модел на модерна градска мобилност", финансиран по Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд. Общата му стойност е 190 920 лв., а продължителността на изпълнението е 18 месеца.

Очаква се изпълнението му да започне през февруари. Проектът ще бъде реализиран от Сдружението на общините от Югоизточен регион в партньорство с община Бургас и Асоциацията на българските черноморски общини.

Т. нар. рент-а-байк система ще започне първоначално със 120 велосипеда за отдаване под наем, като всеки от тях ще бъде снабден с GPS устройство за проследяване в реално време. Ще бъдат построени 3 вело/инфопункта, 135 велостоянки със заключващ механизъм, както и електронна система за  таксуване и разплащане.

Предстои определянето на подходящите места за изграждане на велостоянки и пунктове, както и за изготвяне на схема на веломаршрути. Достъпността и състоянието на градската инфраструктура за велосипедисти в Бургас също ще бъдат анализирани, посочват от общината.

По проекта са предвидени обучения за безопасно каране и информационна кампания.

В последните две години община Бургас е изградила 8 км нови велоалеи, като се предвижда до 2013 г. по проекта "Интегриран градски транспорт" те да бъдат увеличени с още 20 км, казва се още в прессъобщението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.