1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Червеногушите гъските стартираха есенната си миграция

Червеногушите гъските стартираха есенната си миграция

Eсенната миграция е все още в началото си и повечето гъски все още не cа предприели по-дълъг прелет

Настана време за голямо пътуване. Червеногушите гъски поеха към зимовищата си по Западното черноморско крайбрежие в България, Румъния и Украйна. В първите дни на септември „нашите“ гъски, маркирани тази пролет в Казахстан започнаха своята обратна миграция, напускайки гнездовите си територии. Те поеха на югозапад и въпреки че повечето се намират все още в тундрата, определено са стартирали есенната си миграция. За момента осем гъски, „екипирани“ със сателитни предаватели са живи и здрави и показват „раздвижване“, готови за миграцията. Единствено от Иван нямаме вести от 10 дни, което надяваме се да се дължи на слаб заряд на батерията на предавателя.

На „радара“ ни отново се появи и една от женските гъски, маркирани с GPS-GSM предаватели – Емилия е жива и здрава! Поради липсата на обхват в тундрата цяло лято нямахме връзка с нея, но ето че тя отново се появи и сега имаме данни къде е била. Данните й показват, че е била в двойка с друга от нашите гъски - Таню. Надяваме се и втората гъска с GSM предавател - Соня, да е в добра кондиция и след няколко дни и нейните придвижвания да се появят на екраните ни. Твърде вероятно е именно Соня да е фотографирана в Таймир това лято от самата Соня Розенфелд, на която е кръстена. Това означава, че всичките ни гъски са преживели успешно лятото.

Eсенната миграция е все още в началото си и повечето гъски все още не cа предприели по-дълъг прелет. Изглежда Миша е най-нетърпелив да мигрира на юг и вече в прелетял над 1500 км за две денонощия. От тях 1100 км е преодолял за само 15 часа със средна скорост от 73 км/ч!

Друг интересен факт е, че някои от двойките изглежда се разделят след гнездовия сезон и, въпреки че използват едни и същи миграционни маршрути, не мигрират през цялото време заедно. Възможно е това да са неуспешно гнездили двойки, което предстои да установим. В момента проследяваме придвижванията на 3 двойки – Питър и Алекса, Сергей и Фантин, Таню и Емилия, като и при трите се наблюдава подобно поведение.

Пожелаваме сигурен прелет на червеногушите ни гъски и ще ги очакваме с нетърпение на местата за зимуване!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.