1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавите от ЕС ще се възползват от четвърт милиард евро инвестиции в областта на околната среда, природата и климата

Държавите от ЕС ще се възползват от четвърт милиард евро инвестиции в областта на околната среда, природата и климата

С финансирането по програма LIFE ще бъдат мобилизирани допълнителни инвестиции

Европейската комисия одобри инвестиционен пакет на стойност 243 млн. евро от бюджета на ЕС за проекти по програма LIFE, с които ще се подпомага опазването на природата и околната среда и подобряването на качеството на живот в рамките на прехода на Европа към устойчиво и нисковъглеродно бъдеще.

С финансирането по програма LIFE за околната среда и действията по климата ще бъдат мобилизирани допълнителни инвестиции. Така тяхната стойност ще достигне 430,7 млн. евро, с които ще бъдат реализирани 142 нови проекта. Ще бъдат финансирани множество транснационални проекти и програма LIFE ще окаже въздействие във всяка страна от ЕС.

Комисарят по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела заяви: По програма LIFE продължава да се инвестира в проекти за подобряване на качеството на живот, околната среда и природата. Тя помага на множество талантливи европейци да намерят решения на някои от най-сериозните екологични проблеми днес – замърсяване на въздуха, недостиг на вода, пластмасови отпадъци, загуба на биоразнообразие и ресурси. Освен това програмата продължава да е икономически ефективна.

Комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете каза: Тези иновативни проекти показват добавената стойност на европейското сътрудничество. Чрез тях се разработват и споделят най-добрите начини за намаляване на емисиите и увеличаване на устойчивостта спрямо изменението на климата и така се подпомага прилагането на рамката в областта на климата и енергетиката за 2030 г. в целия ЕС.
Справяне с най-големите предизвикателства

Със 196,2 млн. евро ще бъдат финансирани проекти в областта на околната среда, ресурсната ефективност, природата, биоразнообразието и свързаните с околната среда управление и информация.

Това включва значителни инвестиции в проекти, които ще осигурят възможности за повторно използване на повече пластмасови отпадъци. Превръщането на тези отпадъци във висококачествени суровини за автомобилната, строителната и опаковъчната промишленост е само един от начините, по които с програма LIFE се оказва практическа подкрепа за постигане на целите на Европейската стратегия за пластмасите в кръговата икономика.

Програма LIFE продължава да заема челно място в усилията за повишаване на осведомеността относно ценните екосистемни услуги, осигурявани от природата, и за опазване на застрашените видове и местообитания. От намаляване на конфликтите между хората и дивата природа в Гърция, Италия, Румъния и Испания до насърчаване на устойчиви земеделски практики в Италия, Малта и Испания – множество проекти по програма LIFE ще помогнат за изпълнението на Плана за действие на ЕС за природата.

В областта на климата ЕС ще инвестира 46,8 млн. евро за подпомагане на проекти за адаптация към изменението на климата, за смекчаване на последиците от него и за управление и информация. Това включва практическа помощ за държавите от ЕС при изготвянето на техните национални планове за климата и енергетиката за 2030 г. Тези планове ще им помогнат колективно да намалят емисиите си на парникови газове с най-малко 40% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. С финансирането по програма LIFE също така ще се помага на селскостопанският и горският сектор да се адаптират към изменението на климата и да подобрят устойчивостта на общностите към екстремни метеорологични явления – от наводнения и горещини до недостиг на вода.

В 55-те проекта по приоритетна област „Околна среда и ресурсна ефективност“ на програма LIFE ще бъдат инвестирани 163,5 млн. евро, от които ЕС ще осигури 82,4 млн. евро. Тези проекти обхващат действия в пет тематични области – въздух, околна среда и здраве, ресурсна ефективност, отпадъци и води. Само за 20-те проекта за ресурсна
ефективност ще бъдат изразходени 43,8 млн. евро, за да се помогне на Европа в прехода към кръгова икономика. Това представлява увеличение от 15% спрямо миналата година. Около 14,9 млн. евро ще бъдат използвани за подобряване на качеството на въздуха в Европа.

С 40-те проекта по приоритетна област „Природа и биологично разнообразие“ ще се подкрепи прилагането на директивите на ЕС за птиците и местообитанията и стратегията на ЕС за биоразнообразието до 2020 г. Тяхната обща стойност е 153 млн. евро, като ЕС ще осигури 97,5 млн. евро.

С 15-те проекта по приоритетна област „Управление и информация, свързани с околната среда“ ще се повишава осведомеността по въпросите на околната среда. Тези проекти са на обща стойност 27,2 млн. евро, от които ЕС ще осигури 16,2 млн. евро.

11-те проекта по приоритетна област „Смекчаване на изменението на климата“ са с общ бюджет от 33,7 млн. евро, като приносът на ЕС е 18,6 млн. евро. Тези средства са отпуснати за проекти за добри практики и за демонстрационни и пилотни проекти в три тематични области – промишленост, отчитане/докладване на емисии на парникови газове и земеползване, горско стопанство и земеделие.

В 17-те проекта по приоритетна област „Адаптация към изменението на климата“ ще бъдат инвестирани 44,2 млн. евро, от които ЕС ще предостави 22,9 млн. евро. Средствата се отпускат за проекти в шест тематични области – адаптиране, основаващо се на екосистемите, здраве и благосъстояние, адаптация в планински/островни райони с акцент върху сектора на селското стопанство, адаптация/планиране в градовете, оценки на уязвимостта/стратегии за адаптация и води (включително управление на наводненията, крайбрежни райони и опустиняване).

С 4-те проекта по приоритетна област „Управление и информация, свързани с климата“ ще се подобрява управлението и ще се повишава осведомеността за климатичните промени. Те са на обща стойност 9,1 млн. евро, от които ЕС ще осигури 5,2 млн. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.