1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Десетки горски пожари пламнаха в Австралия

Десетки горски пожари пламнаха в Австралия

Седем пожарникари, които се бореха с огъня западно от Сидни, бяха ранени

Десетки горски пожари пламнаха в Австралия днес, а седем пожарникари, които се бореха с огъня западно от Сидни, бяха ранени. Най-малко една къща е била разрушена при пожарите, предаде АФП.

Около 40 неовладени горски пожари пламнаха в най-населения щат на Австралия Нов Южен Уелс, подпомогнати от температурите над 30 градуса по Целзий и бурните ветрове. "В момента 40 пожара, които горят в Нов Южен Уелс, не са овладени. Поведението на огъня е много изменчиво. Хората трябва да наблюдават положението, което бързо се променя", съобщи в Туитър заместник-директорът на противопожарната служба в Нов Южен Уелс Роб Роджърс.

Местни телевизии показаха черен дим, който се издига от къщи, и най-малко три подпалени автомобила. "За съжаление можем да потвърдим, че една къща беше унищожена", съобщи противопожарната служба в Туитър за пожара в Уинмали в Сините планини. "Петима пожарникари се натровиха с дим, а двама получиха леки изгаряния", допълни същият източник, отбелязва БГНЕС.

В Кесълриа пожар, бушуващ на 60 хектара трева, заплашва домове. Премиерът на щата Бари О`Фаръл заяви пред парламента, че над 500 пожарникари се борят с пламъците. Пожарите започнаха след 27 сухи дни в Сидни и бележат началото на сезона на горските пожари. "Силни, бурни северозападни ветрове продължават да разпалват огъня, който може да бъде овладян едва по-късно вечерта", допълни премиерът.

Австралия преживя най-горещите си 12 месеца в историята, като средната температура в страната през годината до 31 август беше с 1,11 градуса по Целзий по-висока от дългосрочната средна температура.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.