1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Драстично е намаляло нивото на язовир "Тича"

Драстично е намаляло нивото на язовир "Тича"

Това може да доведе до проблем с осигуряването на питейна вода за жителите на Шумен и Търговище

Заради продължителната суша нивото на един от най-големите язовири у нас – "Тича", драстично е намаляло. Това може да доведе до проблем с осигуряването на питейна вода за жителите на Шумен и Търговище, информира bTV.

При максимален обем на водата от 320 милиона кубични метра, в момента съдържанието е почти наполовина. При положение, че санитарният минимум на водоема е 90 милиона кубика, жителите в региона са притеснени дали водата ще стигне за питейни нужди. Живеещите до водоема споделят, че от години не са го виждали толкова празен.

Язовирът се стопанисва от „Напоителни системи”, откъдето ежедневно следят нивото на водата. Дружеството е длъжно да осигурява и вода за земеделски нужди.

„Ако годината продължи така, както започна през месец януари, то догодина по това време ще имаме изключително сериозен проблем. „Напоителни системи” категорично няма да има вода за напояване”, коментира местният шеф на дружеството Георги Георгиев.

Областният управител на Шумен Венцислав Венков заяви, че според него водата в язовира към момента е достатъчно и няма място за притеснение, но ако засушаването продължи, проблемът ще се изостри. „Това, което правим в момента, е продиктувано единствено от нашата превантивна дейност да осигурим наистина на 100% битовото водоподаване”, заяви той.

Друга причина за ниското ниво на язовира е работещата след стената му малка електроцентрала, която само за миналата година е използвала над 50 милиона кубика вода. За това областният управител ще поиска от екоминистерството, което определя квотите за централата, те да бъдат редуцирани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.