1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екип на БДЗП и Зелени Балкани постави сателитни предаватели на 4 млади египетски лешояда в Източни Родопи

Екип на БДЗП и Зелени Балкани постави сателитни предаватели на 4 млади египетски лешояда в Източни Родопи

Снимка:

За мигриращите птици, каквато е световно застрашеният египетски лешояд, политически граници не съществуват

Екип на Българското дружество за защита на птиците и Зелени Балкани постави сателитни предаватели на 4 млади египетски лешояда в Източни Родопи. Близо два месеца птиците се подготвят за живот в дивата природа в специална адаптационна волиера. Лешоядите са прегледани и обезпаразитени и след два дни ще бъдат освободени. Чрез сателитните предаватели експертите ще следят тяхното поведение в природата и адаптацията им.

Четирите птици са дарени от зоопарковете в Шонбрун, Прага и Йерез. Това е пилотен за България опит за пускане в дивата природа на египетски лешояди, отгледани на затворено, по метода на забавеното освобождаване. Подобен метод се прилага успешно вече години наред в Израел. Този подход залага на допускането, че птиците имат достатъчно време да натрупат житейски опит при намиране на храна и да влязат в добра физиологична кондиция преди да поемат предизвикателната миграция на юг - голяма част от младите египетски лешояди загиват по време на първата си миграция към Африка.

Поставянето на сателитни предаватели на представителите на единствения далечен мигрант сред лешоядите в Европа е посветено и на Международния ден на мигриращите птици, който се провежда всяка година във втората събота на май. Празникът се отбелязва в над 60 страни от цял свят, като темата за 2018 е „Общ глас за опазването на птиците“, свързана с основните миграционни пътища на планетата.

За мигриращите птици, каквато е световно застрашеният египетски лешояд, политически граници не съществуват. Ето защо за ефективното му опазване е необходимо многонационално и многоинституционално сътрудничество. LIFE проектът „Нова надежда за египетския лешояд“ е създаден именно с тази цел - обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка. Четирите млади египетски лешояда са дарени по проекта със съдействието на Антонин Вайдал - координатор на размножителната програма за вида в рамките на Европейската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите и благодарение на тясно сътрудничество с Фондацията за опазване на лешоядите (VCF).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.