1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европа изяде рибата си за тази година

Европа изяде рибата си за тази година

Европейските рибари с всеки изминал ден ще нарушават рибното равновесие

Тревожна статистика за рибните ресурси. 9 юли беше денят, в който Европа изразходва рибните си запаси за годината. На теория това означава, че всяка морска риба, която консумираме до края на 2019-та, ще бъде от внос.

Риболовът в европейските води няма да бъде прекратен. От тук насетне европейските рибари с всеки изминал ден ще нарушават рибното равновесие. Денят се изчислява всяка година от британски експерти и представлява средностатистическа стойност, тъй като за всяка държава има отделна дата, на която тя е изразходвала годишните си запаси. За Германия датата беше 4 май, за Австрия - 17 януари, а шведите ще могат да ловят чак до 23 декември, без да нарушат естествения баланс между улов и възстановяване на рибните популации.

Природозащитници отдавна казват, че все по-голяма част от морските деликатеси, консумирани от европейците, идват от другия край на света. Това нарушава не само тамошните популации, но и отнема храната на населението в Индонезия, Виетнам и други азиатски държави. "Европа е богата и може да си позволи да внася риба, но други страни нямат тази възможност и трябва да се задоволяват с това, което им е останало", се казва в изявление на WWF.

Прекомерният улов застрашава състоянието на световните океани и популациите от риба и други организми. Според екоактивистите близо една трета от рибните запаси в глобален мащаб са заплашени от изчезване, а около 60 процента са на ръба на максималната експлоатация.

Още през 2013 Европейският парламент си постави за цел да прекрати прекомерния улов най-късно до 2020-та. Експертни оценки от преди 6 години показват, че при успех на тази стратегия, до 2023 година повечето популации ще се възстановят. Много европейски държави не спазват препоръките за оптимални количества улов, което доведе дотам, че 40 процента от рибните запаси в Северно и Балтийско море са под заплаха.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.