1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Финансовата криза заплашва да затвори вратите на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен

Финансовата криза заплашва да затвори вратите на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен

Проблемът с финансирането на работата на учените и поддръжката на апаратурата е хроничен

Финансовата криза заплашва да затвори вратите на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен в Родопите. По думите на директора на обсерваторията, доц. Таню Бонев, проблемът с финансирането на работата на учените и поддръжката на апаратурата е хроничен.

"От три години получаваме по-малко бюджетни средства, отколкото са необходими за нормалното функциониране на обсерваторията, посочва той. – Ако не получим подкрепа, ще се наложи да я затворим през зимните месеци. Разбира се, започвайки новата година с нов бюджет, бихме могли да продължим, но не е ясно дали по-чувствителната част от уникалната апаратура, с която разполага обсерваторията, ще заработи отново след спирането. Ниските температури през зимата, особено в планината, където се намира обсерваторията, могат да увредят някои прецизни апарати. Буквално до дни се очаква отговор дали ще бъде финансирана работата на обсерваторията през най-тежките зимни месеци. Сами можем да се справим почти до края на ноември с цената на големи икономии за сметка на персонала. Изчисляваме възможности отново да включим механизми за спасяване на обсерваторията – да преминем всички на минимална работна заплата от 290 лв. – от професорите с тридесетгодишен стаж, през доценти, сътрудници, до охраната. Така евентуално ще съумеем със собствени сили, ако ни останат такива, живеейки с под 150 евро месечно, да спасим апаратурата. Хората ще пострадат за сметка на телескопите", заявявя доц. Бонев, цитиран от БНР.

Националната астрономическа обсерватория „Рожен” е открита през 1981 г., но редовната наблюдателна дейност по научни програми датира от 1979 г. Тя е най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура – над 12 млн. лв. и все още е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа.

Целия материал за финансовите затруднения на Националната астрономическа обсерватория четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.