1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Идеята да се ограничи достъпа на хора до Седемте рилски езера противоречи на Хартата за правата на човека

Идеята да се ограничи достъпа на хора до Седемте рилски езера противоречи на Хартата за правата на човека

НГК „Природата за хората и регионите”: Забранете джиповете и конете

И туристите, и експертите от МОСВ знаят, че проблем, свързан със замърсяването на района около и в седемте Рилски езера от посетителите, няма. Хората са безкрайно внимателни, да се види боклук е рядкост, стриктно се спазва и забраната да се влиза в езерата, маршрутите са трасирани преди десетилетия, санитарни възли има в хижата, а ползването на нерегламентирани места е абсолютно невъзможно, защото навсякъде е открито, посочват в обръщение до медиите от НГК „Природата за хората и регионите” в отговор на искане на екоактивисти.

Както много често се случва в нашата страна, истината не се казва открито. През изминалите години и МОСВ, Дирекцията на Националния парк, Общината, МВР, Окръжна прокуратура, Областната администрация, природозащитници не можаха да се справят с няколко местни бабаита, които в разрез с всякакви закони, правила, планове за управление, наредби, глоби и санкции бръмчат денонощно из Националния парк с раздрънканите си джипове. Изброените по-горе институции демонстрират пълно безсилие, като дори и глобите не могат да съберат по актовете, съставени от служители на Националния парк и горското стопанство. Шумът, прахта, изгорените газове, изровените пътеки, ерозията и унищожената природа са от гумите на тези автомобили, а не от маратонките на туристите.

Още по-голяма вреда създават конете. Те пък са собственост на Кочериновските джамбази. Под благовидната форма, че помагат на бялото братство получават разрешителни от Дирекцията на Националния парк за превоз на товари и хора. Но извършват дейността не само през месец август, но от април до октомври. И през деня и нощта горе има около 200 полудиви коня. Освен, че с копитата си и с тежките товари разбиват пътеките при дъждове това се превръща в буйни потоци и заради тях ерозията обхваща част от района. Още по-голямо замърсяване идва и от конските фъшкии. Един кон за 24 часа изхвърля около 10 кг фъшкии и още толкова урина. От април до октомври са 200 дни по 200 животни по 20 кг прави 800 тона на сезон, които се просмукват през почвата и влизат в езерата. Това е съпроводено и естествено с рояците мухи. Има много оплаквания  от туристи, защото са пуснати свободно, обикалят и по местата за хранене и ровят в контейнерите и разпиляват боклуци. Да не говорим, че повечето животни са с изранени крака и копита, и кървящи рани, получени при слизането и качването по каменистите пътеки.

Идеята да се ограничи достъпа на хора до тази невероятна природна забележителност – Седемте рилски езера, на зелени активисти противоречи на Хартата за правата на човека и на законодателството. Твърденията, че „до 2009 година са се качвали по 1000 човека годишно” е абсолютна глупост. Според тях на месец в активния сезон са се качвали по 150 човека, или по 5 на ден. Това е абсолютно невярно. И преди изграждането на лифта годишно 30-40 000 човека са посещавали езерата. Но само с джипове и раздрънкани камионетки, който бизнес е с над 20-годишна история. Само през месец август, от над половин век по време на традиционния събор на бялото братство се качват около 5000 човека, допълват от НГК „Природата за хората и регионите”.

Настояваме Министерство на околна среда и водите и Дирекцията на Националния парк да прекратят практиката с издаване на разрешителни за използване на животни на превоз на товари. Окръжна прокуратура, МВР и Общината да предприемат незабавни действия и да преустановят използването на моторни превозни средства в района на Седемте Рилски езера.

Прекрасната ни  природа трябва да е достъпна за всички – и за здравите, болните, инвалидите, децата и възрастните. Зад намерението за ограничаване на посетителите на природните забележителности в България стоят нечисти интереси, основно свързани с възможността за източване на еврофондове, подчертават от Националната гражданска коалиция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.