1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Иновативен метод за рециклиране на отпадъците

Иновативен метод за рециклиране на отпадъците

Върни пластмасова бутилка, пътувай безплатно с градския транспорт!

На главните подходи към истамбулското метро вече можете да се натъкнете на доста иновативен метод за насърчаване на пътуващите да спестят от транспортни разходи. Поставени са специални автомати за приемане на пластмасови бутилки, срещу което автоматично можеш да намалиш цената на билета си за пътуване. С новата цена на картата можеш да смениш до 3 линии на метрото, пише агенция Франс прес.

Южните ни съседи не са първите в прилагането на иновативния метод за рециклиране на отпадъците. От няколко години подобни апарати за приемане на пластмасови бутилки  могат да се видят в Китай и Индонезия. В пекинското метро са монтирани  апарати за рециклиране, които дават възможност на всеки пътник, който си направи труда да пусне празната си пастмасова бутилка от вода или безалкохолно на правилното място, да получи отстъпка от таксата за пътуване. А може да избере и варианта да добави безплатни импулски в картата си за телефона. Размерът на отстъпката зависи от вида пластмаса на шишето, която пък се разпознава от специалното устройство на  апарата.

В Пекин всяка година се рециклират над 15 000 тона  бутилки от пластмаса.  Това автоматически се превръща в ценна суровина за нови продукти, без да се замърсява природата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.