1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Избягали норки от фермите за кожи – вече и в центъра на Стара Загора

Избягали норки от фермите за кожи – вече и в центъра на Стара Загора

Проблемът с норките у нас датира от 2014 година

Животни от опасния инвазивен вид вече са забелязани да обикалят на километри от близката ферма за кожи.

Вчера в социалните мрежи излезе поредна снимка на норка в центъра на Стара Загора. Дни по-рано други две норки бяха заснети около бензиностанция на няколко километра от областния град. Сигнали за забелязани норки има от почти всички села близо до фермата за норки край с. Маджерито, споделят от сдружение КАЖИ.

Видът – „американска норка“ – е изключително опасен, неместен хищник, който няма естествен враг в нашата природа. Той е силно инвазивен и застрашава много местни животински видове; птици и риби. Фигурира в топ 100 на най-опасните инвазивни видове за Европа.

Проблемът с норките у нас датира от 2014 г., когато изграждат ферма за американски норки – за кожи – до с. Маджерито, Старозагорско. В инвестиционното предложение е поставен за цел капацитет от 400 хил. норки. За миналата година той вече е над 128 хил.

В стремежа си да се спасят от фермите, животните бягат и често намират благоприятна среда в местните водоеми и селски дворове, където има изобилие от храна. За последствията разказват от КАЖИ: „Най-потърпевши са хората от селата Маджерито и Загоре. Там почти няма двор, в който хората да не са виждали норка или да нямат животни убити от норки. Миналата седмица един от местните сподели, че само през последните месеци е убил 11 норки в двора си.“


За ескалиращия проблем с норките е сезиран и министърът на околната среда Нено Димов. В края на януари 53 неправителствени организации изпратиха до него писмо, в което се описва проблемът и се иска забрана на инвазивния вид, за да се предотвратят рисковете за природата, хората и животните. Според Закона за биологичното разнообразие тази забрана е възможна по преценка и чрез заповед на министъра.

„Две от спасилите се норки бяха уловени и вече са настанени в Софийския зоопарк. Те няма как да бъдат пуснати на свобода заради рисковете, които носят за другите диви животни. За норките и щетите от тях ще се говори все повече, ако не се забранят фермите за кожи у нас.“, коментират от КАЖИ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.