1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изследователи са разработили нов метод за оценка на климатичните последствия от земеделието

Изследователи са разработили нов метод за оценка на климатичните последствия от земеделието

Учените не са съгласни с европейската политика за поощряване на биоземеделието

Екологичното земеделие е по-вредно за климата от конвенционалното. Това твърди международен екип от учени.

Изследователите от Съединените щати, Швеция, Германия и Франция са разработили нов метод за оценка на климатичните последствия от обработването на земята. Заедно с други методи, новият подход е послужил за сравняването на двата вида земеделие – био и конвенционално. В резултат екипът стига до заключението, че производството на органични храни води до значително по-големи вредни емисии.

Основната причина за по-лошия климатичен баланс на биопроизводството е, че при него добивите са много по-малки, тъй като не се използват изкуствени торове. "По-интензивното ползване на площи при биоземеделието води до изсичане на гори и по-големи емисии от въглероден двуокис", обяснява шведският учен Щефан Вирсениус. "Начинът, по който у нас използваме земята, оказва влияние на обезлесяването в тропическите страни. Ако обработваме повече площи за производството на същото количество храна, допринасяме за изсичането на гори в други части на света", допълва той.

Изследването показва още, че производството на биограх в Швеция вреди с 50 процента повече на климата, отколкото при конвенционалния начин на отглеждане. При пшеницата този дял достига дори 70 на сто. Вирсениус и колегите му не са съгласни с европейската политика за поощряване на биоземеделието. Според тях това ще доведе до повече вреди, отколкото до ползи. Освен това учените не виждат научно издържани доказателства, че биопродуктите са по-здравословни от конвенционалните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.