Учените не са съгласни с европейската политика за поощряване на биоземеделието
Екологичното земеделие е по-вредно за климата от конвенционалното. Това твърди международен екип от учени.
Изследователите от Съединените щати, Швеция, Германия и Франция са разработили нов метод за оценка на климатичните последствия от обработването на земята. Заедно с други методи, новият подход е послужил за сравняването на двата вида земеделие – био и конвенционално. В резултат екипът стига до заключението, че производството на органични храни води до значително по-големи вредни емисии.
Основната причина за по-лошия климатичен баланс на биопроизводството е, че при него добивите са много по-малки, тъй като не се използват изкуствени торове. "По-интензивното ползване на площи при биоземеделието води до изсичане на гори и по-големи емисии от въглероден двуокис", обяснява шведският учен Щефан Вирсениус. "Начинът, по който у нас използваме земята, оказва влияние на обезлесяването в тропическите страни. Ако обработваме повече площи за производството на същото количество храна, допринасяме за изсичането на гори в други части на света", допълва той.
Изследването показва още, че производството на биограх в Швеция вреди с 50 процента повече на климата, отколкото при конвенционалния начин на отглеждане. При пшеницата този дял достига дори 70 на сто. Вирсениус и колегите му не са съгласни с европейската политика за поощряване на биоземеделието. Според тях това ще доведе до повече вреди, отколкото до ползи. Освен това учените не виждат научно издържани доказателства, че биопродуктите са по-здравословни от конвенционалните.