1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Конкурсът "Екомания" насочва вниманието към водното богатство на България

Конкурсът "Екомания" насочва вниманието към водното богатство на България

Снимка:

Тази година темата е "Непознатият Дунав"

За четвърта поред година конкурсът на екологична тематика "Екомания" има за цел да насочи вниманието към водното богатство на България и биоразнообразието във водните басейни. Събитието се организира от Vesti.bg, в партньорство с Кока-Кола ХБК България.

Тази година темата е "Непознатият Дунав", като акцентът ще бъде върху богатството и опазването на река Дунав, която през 2007 г. беше включена в списък на най-застрашените реки в света, изготвен за Световния ден на водата.

Беленските острови са своеобразен рай за водолюбивите птици. В района се срещат над 200 вида, като 62 от тях са от европейско природозащитно значение. С решение на Министерския съвет от 2 март 2007 г. островите бяха определени за защитена зона от Натура 2000 по Закона за биологичното разнообразие и Директива 79/409 на ЕИО с обща площ 7009,77 хектара.

Островите са важно местообитание с международно значение на редица застрашени видове, като белооката потапница, червеновратия и черновратия гмурец, белобузата рибарка и червената чапла. Тук гнезди и най-едрият орел в Европа - морският орел.

Блатата и влажните ливади около тях са хранителни местообитания на различни видове чапли, блестящи ибиси, лопатарки, малки и големи корморани, както и на къдроглавите пеликани.

През зимните месеци тук се срещати многохилядните ята големи белочели гъски, сред които често се открояват световно застрашените червеногуши гъски. Интересен ефактът, че Комплекс Беленски острови е най-големият Рамсарски обект в България - влажна зона със световно значение.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.