1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Конкурсът "Екомания" насочва вниманието към водното богатство на България

Конкурсът "Екомания" насочва вниманието към водното богатство на България

Тази година темата е "Непознатият Дунав"

За четвърта поред година конкурсът на екологична тематика "Екомания" има за цел да насочи вниманието към водното богатство на България и биоразнообразието във водните басейни. Събитието се организира от Vesti.bg, в партньорство с Кока-Кола ХБК България.

Тази година темата е "Непознатият Дунав", като акцентът ще бъде върху богатството и опазването на река Дунав, която през 2007 г. беше включена в списък на най-застрашените реки в света, изготвен за Световния ден на водата.

Беленските острови са своеобразен рай за водолюбивите птици. В района се срещат над 200 вида, като 62 от тях са от европейско природозащитно значение. С решение на Министерския съвет от 2 март 2007 г. островите бяха определени за защитена зона от Натура 2000 по Закона за биологичното разнообразие и Директива 79/409 на ЕИО с обща площ 7009,77 хектара.

Островите са важно местообитание с международно значение на редица застрашени видове, като белооката потапница, червеновратия и черновратия гмурец, белобузата рибарка и червената чапла. Тук гнезди и най-едрият орел в Европа - морският орел.

Блатата и влажните ливади около тях са хранителни местообитания на различни видове чапли, блестящи ибиси, лопатарки, малки и големи корморани, както и на къдроглавите пеликани.

През зимните месеци тук се срещати многохилядните ята големи белочели гъски, сред които често се открояват световно застрашените червеногуши гъски. Интересен ефактът, че Комплекс Беленски острови е най-големият Рамсарски обект в България - влажна зона със световно значение.

До 1970 г. остров Персин е бил дом на най-голямата смесена колония от чапли, корморани, ибиси и лопатарки по поречието на река Дунав. След построяването на различни съоръжения, диги по периферията на острова и отводнителна система, в края на 90-те години блатата постепенно пресъхват и губят своето биоразнообразие.

През октомври 2002 г. Министерството на околната среда и водите започна изпълнение на дейностите по пилотния за България и Долното течение на река Дунав проект "Възстановяване на влажни зони и намаляване на замърсяването". Една от основните задачи е да се възстановят блатата на остров Персин и да се изготви план за тяхното устойчиво управление.

Проектът приключи успешно на 15 декември 2008 г. Влажната зона на острова бе възстановена. Построени бяха различни шлюзове, диги и канали, с помощта на които блатата възвърнаха връзката си с реката и старите им пернати обитатели отново се завърнаха. През 2010 г. доброволци на БДЗП изградиха изкуствена платформа за гнездене на къдроглави пеликани в блато Песчина. Това се оказа много успешен ход и през пролетта на 2011 г. 11 къдроглави пеликана обитаваха тази платформа в продължение на няколко седмици. Скоро този световно застрашен вид може да бъде вписан в списъка на многобройните водолюбиви птици, гнездящи в блатата.

Комплексът Беленски острови се намира между 576-ия и 560-ия км на р. Дунав, североизточно от гр. Белене, и на18 км западно от гр. Свищов.

Комплексът включва най-големия български дунавски остров Персин (Белене) с намиращите се на него четири сладководни блата заедно със заобикалящите ги стари заливни върбови гори, и островите Милка и Китка (Люта), изцяло покрити със заливни гори. Основните дървесни видове в тези гори са бялата топола, върбата и белият бряст. Блатата са обрасли в различна степен с папур и тръстика и в тях се развиват типични блатни съобщества - щитолистна какичка, жълта водна роза, плаващ ръждавец, дяволски орех.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.