1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Край на двигателите с вътрешно горене в Швеция

Край на двигателите с вътрешно горене в Швеция

Мярката има за цел да намали драстично вредните емисии

По примера на Норвегия и Дания от 2030 година Швеция ще забрани продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене, които използват дизел и бензин. Това обяви презибраният министър-председател Стефан Льовен в реч пред парламента. 

Мярката има за цел да намали драстично вредните емисии в сектора на транспорта и да помогне за постигане на целите, заложени в Парижкото споразумение за климата, подчерта министър-председателят на скандинавската страна. В рамките на следващите 11 години в Швеция ще бъде изградена гъста мрежа от станции за зареждане на електрически автомобили и на такива, задвижвани от алтернативни горива.

Подобни планове има и в съседните Норвегия и Дания. В Норвегия дизелови и бензинови автомобили няма да се продават след 2025 година. В момента близо половината от новорегистрираните коли са с електрически двигатели. Копенхаген ще забрани продажбите на дизели от 2030 година. Швеция е десетата държава в света, която си поставя краен срок за използването на двигатели с конвенционални горива. Други страни в Европа, освен трите споменати скандинавски са Холандия, Великобритания, Ирландия, Франция и Исландия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.