1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Лесовъд за един ден“ се проведе с повече от 200 деца от цялата страната

„Лесовъд за един ден“ се проведе с повече от 200 деца от цялата страната

Есенното издание на инициативата е поредното по реда си в национален мащаб

Повече от 200 деца заедно с лесовъди от регионалните дирекции по горите, държавни горски предприятия и горски стопанства се включиха със свои събития в кампанията на Изпълнителна агенция по горите „Лесовъд за един ден“.

Есенното издание на инициативата е поредното по реда си в национален мащаб като в рамките на тази седмица мероприятия с ученици се провеждат от експерти от Изпълнителна агенция по горите, Регионална дирекция по горите - София, Регионална дирекция по горите - Бургас, Дирекция природен парк - Витоша, Регионална дирекция по горите – Благоевград, Югозападно държавно предприятие, Регионална дирекция по горите – Смолян, Южноцентрално държавно предприятие.   

Кампанията на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян "Есен в гората" стартира с инициатива на горските служители от Държавно горско стопанство – Златоград, които превърнаха в истински празник уроците за гората за деца от предучилищна възраст от Златоград.  Малките природолюбители играха и научиха много за гората и нейните обитатели. „Наслаждавайте се на любимата гора и нейните богатства, разумно и отговорно“, пожелаха на децата новите им приятели от горското стопанство.

Деца от втори клас от Бургас също се докоснаха до лесовъдската професия. Мобилното горско училище на експерти на Регионална дирекция по горите - Бургас проведе обучение на тема „Широколистни и иглолистни дървета в България“. Младите лесовъди с интерес участваха в интерактивните игри, организирани от специалистите на РДГ, чрез които придобиха нови знания за гората и дърветата в нея, опазване им и ползата от тях.

В София акцентът на интерактивните игри беше опазването на гората от болести и вредители. Докато се забавляваха децата научиха, че понякога, когато се увеличи броят на някои насекоми, те могат да увредят дърветата.  „Възпитаването в отношение към горските екосистеми и грижата за тях в голяма степен доближава децата до професията на лесовъда и дейностите, които се извършват в горите. Най-ценното на лесовъдските игри е, че изграждат в подрастващите екологична култура, което е най-добрата превенция за опазването на горите“, подчерта д-р инж. Ани Петракиева, експерт в Агенцията по горите и преподавател по дисциплината „Горска педагогика“ в Лесотехническия университет. 

Предстои провеждане на инициативата от служители на Регионална дирекция по горите – Благоевград и Югозападно държавно предприятие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.