1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Димов: По ОПОС се отпускат 5 млн. лв. за Шабленското и Дуранкулашкото езеро

Министър Димов: По ОПОС се отпускат 5 млн. лв. за Шабленското и Дуранкулашкото езеро

Снимка:

Източването на част от водата е контролирано

По Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) се отпускат близо 5 млн. лв. за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, а РИОСВ – Варна ще бъде бенефициент на финансирането. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на проверката в защитената местност „Шабленско езеро“, разпоредена от премиера Бойко Борисов. Министър Димов уточни, че  по приоритетна ос „Биоразнообразие“ на ОПОС е предвиден финансов ресурс от 22 млн. лв. за природозащитни дейности във влажни зони.

„Дойдох лично да проверя сигналите за ситуацията на Шабленското езеро. Ние сме на мястото, което е отворено за източване на част от водата. На практика това се прави от години и не противоречи на плана за управление на защитената местност – при определени ситуации е допустимо да се намали нивото на водата. При приемането на промяната в плана през 2016 г. е направена консултация с Института по рибни ресурси, според който такъв тип дейности трябва приключи преди 1 април“, обясни министър Димов. Той допълни, че срокът е такъв, за да може езерото да се възстанови във връзка с размножителния период на рибите и птиците. Затова разрешенията, които се издават от РИОСВ при аварийни ситуации, изискват дейностите да приключат до 15 март. В случая те са приключили  преди края на февруари, обясни министърът.

Отварянето на езерото е станало в участъка с най-тясна ивица между морето и езерото с цел опазване на дюнните природни местообитания, уточни  министър Димов.

„От 20 години всяка година  правим това пускане поради високите нива но водите, които наводняват сградите. Изпускането беше на 15 февруари“, обясни Кралю Кралев, управител на правителствената резиденция в Шабла.

Във връзка с информацията за пожара в защитената местност министър Нено Димов каза, че РИОСВ - Варна е била информирана след като пожарът е бил потушен – на 4 март. На място от експертите на екоинспекцията е установено, че около 5 дка от защитената територия са опожарени, другите са извън нея. Не са установени бедстващи животни. Подаден е сигнал до прокуратурата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.