1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Димов предложи ЕК да създаде Европейски фонд за чиста мобилност

Министър Димов предложи ЕК да създаде Европейски фонд за чиста мобилност

В Люксембург се проведе редовното заседание на Съвета на министрите по околна среда на ЕС

Днес в Люксембург се проведе редовното заседание на Съвета на министрите по околна среда на ЕС, в което участие взе и българска делегация, ръководена от министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Министър Димов призова Европейската комисия да проучи възможността за създаването на Европейски фонд за чиста мобилност като инструмент за реално и повсеместно екологизиране на транспортната инфраструктура на целия Европейски съюз. Равномерното разгръщане на електромобилността на цялата територия на Европейския съюз като част от прехода към чиста мобилност ще допринесе съществено за подобряване качеството на въздуха, както и за намаляване на емисиите парникови газове", заяви министър Димов в рамките на представянето на информация относно „Евентуални мерки на Европа в подкрепа на чистата мобилност, по-конкретно на електромобилността". Инициативата получи подкрепа от делегациите на Полша, Унгария и Словакия, Литва, Чехия и Люксембург. България призова процесът за „позеленяването" на транспортната инфраструктура на територията на целия Европейски съюз да бъде ускорен, което изисква силен политически и финансов тласък.

„Изследванията сочат, че пазарът на електромобили, а с него и зарядната инфраструктура, в Южна, Централна и Източна Европа изостава с 5-10 години спрямо лидерите. Очаква се с поевтиняването на технологията електромобилността да се разпространи към тези части на Европа, но докато чакаме губим ценно време в борбата за чист въздух и здрава среда", акцентира министър Димов в изказването си. Успешният преход към електромобилност би довел до намаление в пъти на емисиите на въглероден диоксид, азотни оксиди и фини прахови частици, което би подобрило осезаемо околната среда, качеството на въздуха и здравето на европейските граждани. Именно сега е моментът да бъде направена решителната крачка за разгръщане на електромобилността на цялата територия на ЕС. Това е уникална възможност да бъде изградена единна европейска алтернативна транспортна мрежа, която да допринесе за засилване на териториалното, икономическото и социално сближаване.

В рамките на заседанието Съветът постигна общ подход по предложението за Регламент на Европейския парламент и на Съвета относно минималните изисквания за повторното използване на водата и бяха приети Заключения по темата „Към стратегия на Съюза за устойчива политика в областта на химикалите".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.