1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Димов връчи награда за екологичен инфраструктурен проект

Министър Димов връчи награда за екологичен инфраструктурен проект

Проектът е финансиран с 53,3 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов връчи приза в категорията „Екологична инфраструктура“ на церемония вчера за „Наградите за принос в развитието на инфраструктурата на България 2018“.

„Изключително важна е невидимата инфраструктура, тази с която така сме свикнали, че само когато спре токът или водата, се замисляме колко ни е необходима. Тази инфраструктура ни дава здраве, уют, комфорт и сигурност“, каза министър Димов по време на награждаването. Отличието получи проектът "Изграждане на инженерна инфраструктура на ВиК мрежата на гр. Банкя и на кварталите Градоман, Михайлово, Вердикал и с. Иваняне - главни канализационни колектори и подмяна на съществуващи водопроводи, попадащи по трасетата им".

Проектът е финансиран с 53,3 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда“. Изпълнението му е осигурило подобрено качество на водоснабдителните услуги за над 6000 жители. Към канализационната и пречиствателна система са новоприсъединени 3611 души. Основните проблеми във връзка с ВиК системата на територията на район Банкя са били в липсата на екологосъобразно отвеждане и заустване на битовите отпадъчни води, което води до нарушаване на жизнената среда в населеното място. Реализацията на проекта допринася и за запазване на характерните природни дадености на район Банкя, които определят развитието му като престижен национален и международен курорт, и в същото време екологичен резерват на София.

Наградите на сп. „Градът“ отличиха най-добрите инфраструктурни проекти за 2018. Голямата награда за най-успешен инфраструктурен проект на десетилетието беше връчена на кмета на София Йорданка Фандъкова от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова за проекта „Изграждане и развитие на Софийското метро“. „Освен най-големият, това е и най-екологичният инфраструктурен проект на София“, подчерта кметът Йорданка Фандъкова.

Специалното издание на наградите тази година се осъществи под патронажа на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 с партньорството на Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на енергетиката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.