1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мирослав Найденов: Предстоят решителни действия за справяне с проблема, свързан с безстопанствените кучета

Мирослав Найденов: Предстоят решителни действия за справяне с проблема, свързан с безстопанствените кучета

Снимка:

Законът ще бъде променен в частта му, даваща право на хората да взимат "под надзор" животни

"По разпореждане на премиера, който също пое част от инициативата това да се случи, вчера се събрахме - кметът на София-Йорданка Фандъкова, Красимир Велчев и аз, и обсъдихме спешни мерки, които ще имат резултат още в понеделник". Това каза по Би Ти Ви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод проблема с безстопанствените кучета.

Той увери, че законът ще бъде променен в частта му, даваща право на хората да взимат "под надзор" животни, които после пак се връщат на улицата. "Имаше пример с една надзорничка, грижеща се 114 кучета, това не е сериозно", каза Мирослав Найденов.

Министърът добави, че с промяна в наредба ще се разреши възможността общините да строят полеви депа за временно настаняване на кучета. Според него те ще бъдат десетки пъти по-евтини и общините ще могат още от понеделник да възлагат проектиране на подобни съоръжения, докато се промени законодателството. Предстоят и промени в наредбата за постоянните приюти, като от тях ще отпаднат изискванията за лукс, като индивидуални клетки и наличие на баня.

"С приемането на Закона за защита на животните първоначално популацията от около 15 000 в София в периода 2008-2009 г. намаля под 9 хиляди животни. По всяка вероятност това е бил прагът, под който изглежда не може да бъде свалена", смята Мирослав Найденов.

В битката с кучетата ще бъде включено и здравното министерство, тъй като България концентрира над половината от случаите на заболели от кучешка тения в целия ЕС. "Затова ще поискам здравна оценка на ситуацията. Ако това наистина е така, тогава ще се консултираме с ЕК за пристъпване и към евтанизия", закани се Найденов.

Той предупреди, че решителните действия, които предстои да бъдат подети от властите, ще срещнат сериозна съпротива от страна на защитници на животните. Найденов очаква големи протести, жалби до Брюксел и всякакви опити да се подкопаят резултатите от мерките.

Земеделският министър смята за верни слуховете, че има хора от други градове, които искат да се освободят от кучетата и затова ги карат в София. "В противен случай при популация от между 10-15 хиляди четириноги и годишна кастрация на около 5 хиляди от тях, досега броят им би трябвало да е намалял значително, а той остава постоянен или дори расте", коментира Найденов.

По повод другата актуална тема - цените на хранителните продукти преди празниците, министърът обяви, че по магазините вече има яйца с цена 23 стотинки, а в седмицата преди Великден масово ще струват толкова. Това е доказателство, че държавата си е свършила работата, обобщи Мирослав Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.