1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Морган Фрийман в защита на пчелите

Морган Фрийман в защита на пчелите

Снимка:

Актьорът иска да привлече вниманието на хората към проблема

Актьорът, режисъор и филантроп Морган Фрийман реши да отглежда пчели в ранчото си в Мисисипи. Той ги храни без да има намерение да събира мед.

81-годишният Морган Фрийман превърна 124 акра от ранчото си в убежище за пчели, с надеждата да увеличи популацията им и загрижеността на хората към проблема. Делото му започва през 2014 година. В американско шоу,  Фрийман споделя, че отглеждането на пчели и спасяването на дивите такива е необходимост за запазването на здравословна екологична среда.

Фрийман е внесъл 26 кошера от Арканзас в своето ранчо в Мисисипи. Той храни опрашителите, без да взема меда им и без да разрушава кошерите им. Морган Фрийман не носи пчелен костюм и твърди, че нито едно насекомо досега не го е ужилило. За да увеличи популацията на пчелите, актьорът засажда и "приятелски" за ципокрилите растения – магнолия, лавандула и детелина.

Агенцията за опазване на околната среда в Америка, подчертава напускането на пчелите от кошерите като основна причина за изчезването им. Според агенцията, продължителният спад на пчелни семейства може да доведе до редица екологични и селскостопански проблеми, тъй като те са от особена важност при опрашването на растенията.

През есента на 2018 година администрацията на президента Тръмп отменя забраните за употреба на пестициди, които убиват пчелите в Америка. Забраната е била за употребата на неоникотиноидните пестициди, свързани с намаляването на популацията на дивите пчели в световен план. Употребата на този вид препарати, както и наличието на устойчиви на насекоми ГМО култури води до масови смъртни случаи на пчелни семейства в Съединените щати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.