1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ партнира и на ХХVІ-я Международен конкурс „Музиката и Земята“

МОСВ партнира и на ХХVІ-я Международен конкурс „Музиката и Земята“

Председател на международното жури беше проф. Шантал Стилияни

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков връчи Голямата награда на ХХVІ Международен конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята“. Получи я цигуларката от България Лора Маркова, възпитаничка на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, лауреат и от други престижни конкурси. По традиция престижният Международен музикален форум, организиран от фондация „Земята и хората” и Националния музей „Земята и хората”, където се състоя и гала-концертът тази вечер, се провежда в партньорство с Министерството на околната среда и водите.

„Нека тази  доказала се във времето подкрепа да продължи и занапред. Само така ще дадем възможност на повече млади изпълнители и композитори да изразят чрез изкуството си  своя стремеж за свят на устойчиво развитие, в който хората живеят в хармония с природата. Това е пътят и към изграждане на нов светоглед за чиста околната среда и опазване на природното богатство“, се казва в поздравителния адрес, от министъра на околната среда и водите Нено Димов, връчен от зам.-министър Живков.

Единственото в света музикално събитие с подобна тематика с утвърдени дългогодишни традиции, чиито лауреати са имали турнета в САЩ, Гърция, Франция, Русия и Япония, се проведе и тази година по случай Световния ден на Земята – 22 април. Досега в него са участвали 2300 изпълнители и композитори, а тази пролет се явиха се 57 участници от България, Гърция, Япония, Франция, Македония и Словения. Председател на международното жури беше проф. Шантал Стилияни, изтъкната френска пианистка и педагожка, директор на асоциация „Филомуза“ в Париж, и дългогодишен член на журито на Международния конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята“, която се възхити от високото ниво на надпреварата, в която продължават да се изявяват много млади таланти.    

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.