1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 65 000 лева са били вложени в кастрирането на бездомни кучета в Кърджали през миналата година

Над 65 000 лева са били вложени в кастрирането на бездомни кучета в Кърджали през миналата година

Снимка:

Това отчетоха в отдела по екология общинарите

Над 65 000 лева са средствата от общинския бюджет в Кърджали, които през миналата година са били вложени в кастрирането на 371 бездомни кучета, като 50 от тях са с чипове. Това отчетоха в отдела по екология общинарите, предаде БГНЕС.

През 2012 г. са били заловени 740 бродещи четириноги, от тях 367 са умрели от зарази или от взаимно нахапване при престоя си в приюта. Два агресивни екземпляра са били умъртвени чрез евтаназия.

Въпреки ниската такса от 4 лева за регистрация на домашен любимец, в общината има списък на 80 животни, като само 15 от тях са кастрирани. Със сигурност броят им в града е 4 пъти по-голям, докато по селата е невъзможно да бъдат обхванати, коментираха общинските еколози. Според тях именно изоставените кучета по селата настъпват към областния център и завземат улиците му. Преди време общината е изискала от селските кметове да бъдат изготвени списъци на домашните кучета, което се оказало непосилна задача. Стопаните масово се отказвали от собствеността си върху четирилапите, тъй като нямали средства за ветеринарни паспорти и чипове. Междувременно кучетата са се размножавали свободно и станат ли много, хората ги пускали из Кърджали. Неотдавна изгладнели животни разкъсали сърна край града, припомниха в администрацията.

Общинските еколози твърдят, че от началото на 2013 г. бездомните кучета в Кърджали са наполовина по-малко в сравнение с предишната година. Това е и причината средствата за приюта "Дай лапа" да са също наполовина свити.

Проблемът с уличните кучета е стар и сигналите за глутници са много. На предстоящата утре сесия на Общинския съвет въпросът отново ще бъде разгледан. Съветници прогнозират спорове по отношение на контрола върху средствата, инвестирани в борбата с бездомните кучета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.