1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-голямата европейска котка има нужда от вас

Най-голямата европейска котка има нужда от вас

Снимка:

Рисът е записан в Червената книга на България като критично застрашен вид

Понe 30 квадратни километра трябва да има на разположение един възрастен рис, за да може да се храни и размножава спокойно. През последните години най-голямата европейска котка се среща все по-често и в България, след като десетилетия наред се смяташе за изчезнала.

Рисът е записан в Червената книга на България като критично застрашен вид. Той живее и се храни предимно в горите. Неговият дом, обаче, е силно застрашен от нелегални дейности – най-вече бракониерски сечи и незаконно строителство. Затова от природозащитната организация WWF призовават за спешни мерки за опазване на местообитанията на риса. Така ще се помогне и за неговото трайно завръщане на територията на страната.

На сайта си организацията призовава приятелите си да подкрепят усилията й, като осиновят рис, дарявайки определена месечна сума. С тази подкрепа природозащитниците ще могат да осъществят различни дейности, в това число обучение на служителите в горските стопанства как да се грижат за горите така, че рисът да може да се завърне в тях, или пък поставяне на фотокапан на място, обитавано от рис, за да се съберат повече данни за неговото поведение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.