1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова интернет платформа ще събира идеи на гражданите за подобряване на градската среда в България

Нова интернет платформа ще събира идеи на гражданите за подобряване на градската среда в България

Снимка:

Необходимите средства за осъществяване на проекта са 5 964 лв. с ДДС

Нова интернет платформа ще събира идеи на гражданите за подобряване на градската среда в България и начините за реализирането им. Очаква се платформата My City Project да заработи до края на април, а демоверсията й може да бъде видяна на http://mycityproject.bg/

Идеята за платформата и разработването й са на екипа на фондация "Моят град", учредена от група приятели, работили и учили в Лондон, Ню Йорк, Мюнхен, Виена и Париж.

Върнахме се в София, за да приложим натрупаните умения и знания и да помогнем за развитието на България с каквото можем, разказват учредителите на фондацията. Тяхната цел е да насърчават активното гражданско участие в различни проекти за подобряването на градската среда в страната. В началото платформата ще позволява да се изпълняват проекти само в границите на София, но постепенно ще се увеличава броят на градовете, в които ще се работи.

Фондация "Моят град" вече има успех с проект за изграждането на система за безопасно пресичане на един от най-натоварените булеварди в София – "Симеоновско шосе". Система работи по следния начин: Светлинният датчик засича настъпването на нощта и стартира системата. Когато детектора за движение засече пешеходец пешеходната пътека се осветява от лампите на стълбовете. Включват се и LED светлините, чийто мигащ сигнал е много ярък и забележим в тъмнината. Пътния знак се вижда отдалече и се дава възможност на шофьора да реагира, като спре навреме. Системата е енергоспестяваща.

Необходимите средства за осъществяване на проекта са 5 964 лв. с ДДС. В момента фондацията осъществява кампания за набиране на средствата, в резултат на която за кратки срокове беше събрана половината сумата, която беше заплатена като аванс съгласно договор за доставка и монтаж. По този начин стартира производството на съоръженията, които до 22 март 2013 г. ще бъдат доставени в София в готовност за монтаж. Останалите 50% (2 982 лв.) необходими за монтажа, пуск в експоатация и цялостната реализацията на проекта все още не са набрани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.