1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова технология срещу фалшификации, вдъхновена от пеперуди

Нова технология срещу фалшификации, вдъхновена от пеперуди

Снимка:

Разработката е поредното постижение в биомимикрията

Крилете на пеперудите - една от най-усъвършенстваните структури в природата, са вдъхновили канадски специалисти за нова технология, която може да помогне в борбата срещу фалшификаторите. Разработката е поредното постижение в биомимикрията - адаптиране на съществуващи в природата форми в съвременните технологии за нуждите на човека, пише БТА.

Специалистите от университета "Саймън Фрейзър" в Британска Колумбия съвместно с експерти от компанията "Нанотек сикюрити" във Ванкувър, са почерпили вдъхновение от крилете на пеперудите Морфо, за да създадат почти невъзможно за копиране печатно изображение.

Пеперудите от този вид обитават Южна Африка и са известни с ярките си иридесцентни криле в сини или зелени цветове. Преливащите багри се дължат на сложната структура на крилете, която взаимодейства със светлината и отразява различни цветове или дължини на вълните.

Феноменът е залегнал в разработката на канадските специалисти. Полученото по този начин почти невъзможно за подправяне печатно изображение, може да се щампова върху всякакъв вид повърхност - пластмаса, метал, тъкан, хартия, слънчеви батерии и дори върху хапчета, за да се удостовери, че те са оригинален, а не фалшив фармацевтичен продукт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.