1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обсерваторията в Рожен оцелява с пари от МОСВ и земеделското министерство

Обсерваторията в Рожен оцелява с пари от МОСВ и земеделското министерство

Договорени са средства в размер на 270 000 лв.

Министерствата на земеделието и на околната среда и водите ще възлагат задачи на астрономите в обсерваторията в Рожен и срещу извършените дейности те ще получат сумата, която е необходима за оцеляване на обсерваторията до края на годината, съобщи "Фокус".

За това са се договорили днес на срещата си с премиера Бойко Борисов представители на обсерваторията и министърът на земеделието Мирослав Найденов и на околната среда Нона Караджова. Обсерваторията ще получи 120 000 лева от земеделското ведомство и 150 000 лева от МОСВ от двата договора, които се подписват, уточни премиерът. Той се ангажира да осигури още пари от бюджета на просветното министерство, за да не бъдат отклонени астрономите от основната си дейност заради новите ангажименти.
 
С двете министерства са намерени общи интереси и те са готови да възложат задачи, които астрономите са най-компетентни да решат, съобщи доц. д-р Таню Бонев, директор на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория. От ръководството на обсерваторията благодариха на министрите Мирослав Найденов и Нона Караджова.

Дейностите, които сега се налага да извършим, ще бъдат осъществени така добре, както правим нашите астрономически изследвания. Астрономията е най-мултидисциплинарната наука, а може би и най-приложимата наука. Методите, които се разработват в областта на астрономията – специално методите за получаване, обработка, анализ и интерпретация на изображения, могат да бъдат приложени в дейности, които са специфични за тези две министерства – Министерство на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите. Това ще бъде част от нашата дейност през следващите месеци, уточни доц. д-р Таню Бонев.

В началото на седмицата учените, които за поредна година алармират, че средствата за функциониране на обсерваторията не достигат, се принудиха да търсят алтернативни начини за финансирането на астрономическия комплекс. Те сформираха футболен отбор "Роженските мечки" и поканиха на благотворителен мач отбора, в който играе премиерът Борисов - "Бистрица". С парите от публиката на място и от телевизионни права учените планираха да спасят обсерваторията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.