1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Организират Фестивал на дивите цветя в Смолян

Организират Фестивал на дивите цветя в Смолян

Идеята на проявата е да се запази растителното разнообразие в региона и използването му като туристически ресурс

За първи път в България през лятото на тази година ще бъде организиран Фестивал на дивите цветя в Смолян. Екологична организация „Родопи" стартира проект „Родопите - градината на Орфей". Идеята на проявата е да се запази растителното разнообразие в региона и използването му като туристически ресурс, съобщи ръководителят на проекта Емил Ваклинов, цитиран от Дарик радио.

Предстои да бъдат разработени различни по форма и степен на трудност ботанически пътеки и маршрути. Освен посещение на местообитанията, ще се покаже как се използват цветята в българската кухня и фолклора на страната ни. Съвместно с Българска фондация „Биоразнообразие" ще бъде проведена национална кампания „Килим от цветя". Деца с художествен талант от цялата страна ще рисуват върху платно красивите цветя на своя край. Творбите ще бъдат съшити в един голям „килим". Той ще бъде изложен по време на Фестивала в Смолян.

Финансирането на проекта е по Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд. Партньори са Плантлайф Интернешънъл, Българска фондация „Биоразнообразие", община Смолян, РИОСВ - Смолян и СКАТ - Смилян. Продължителността е 18 месеца, а общата стойност на финансирането е 100 000 лева. 40 000 лева са осигурени по Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.