1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отпада въведената заради шапа задължителна дезинфекция на границата с Турция

Отпада въведената заради шапа задължителна дезинфекция на границата с Турция

В момента няма опасност от пренасяне на шап в България

Няколко седмици след скандала с решението на агенцията по храните да даде на частна фирма събирането на такса за въведената заради шапа задължителна дезинфекция на границата с Турция, ведомството е решило въобще да отпадне това изискване. От 24 април вечерта бе преустановено преминаването през наричания от шофьорите "златен гьол" - плитък басейн с различни дезинфекциращи разтвори. Причината за решението е, че центърът за оценка на риска към ведомството е преценил, че в момента няма опасност от пренасяне на шап в България.

Дезинфекция заради шапа

В началото на 2011 г., когато в Бургаска област бяха открити огнища на заболяването шап, агенцията по храните въведе изискване всички автомобили да преминават дезинфекция на граничните пунктове с Турция Лесово и Капитан Андреево. За целта бе изграден плитък басейн с дезинфектанти, през който преминаваха автомобилите, известен в транспортния сектор като "златния гьол". От шофьорите се събираше такса за услугата, като според справка на агенцията по храните, поискана от "Капитал Daily", през миналата година постъпленията от нея са за над 9.1 млн. лв.

Въпреки че според думите на бившия министър на земеделието Мирослав Найденов "златният гьол" трябваше да бъде премахнат през есента на миналата година, това не се случи. През последните седмици около него се развихри скандал, след като стана ясно, че ден преди идването на служебното правителство е сключен договор за прехвърляне на дезинфекцията от агенция по храните към софийската фирма Пи Еф Си. Така тя трябваше да събира 20 лв. такса от камион и 10 лв. такса за обслужване. Според обясненията на агенцията по храните пък "аутсорсингът" се е наложил, след като инспекцията по труда дала предписание на ведомството да не сключва граждански договори с работещите на "локвата", а впоследствие се установило, че няма свободен щат, за да бъдат назначени на трудови договори. Фирмата пък щяла да работи в рамките на комисионата, която преди това е давана на СИБанк за превод на таксата, като същевременно ще наеме служители и ще плаща консумативите, казаха тогава от ведомството.

Отпадане на задължението

След като случаят нашумя по медиите, от агенцията по храните заявиха, че ще развалят договора с Пи Еф Си. Въпреки това прокуратурата се самосезира по случая, което наложи изпълнителният директор на агенцията Йордан Войнов да подаде оставка. Сега оглавяваната вече от заместничката на Войнов Венцеслава Тасева агенция по храните е преценила, че вече няма нужда от дезинфекция на границата. Причината е, че центърът за оценка на риска към ведомството е установил, че няма нови огнища на заболяването в европейските части на Турция. Така в сряда вечерта дезинфекцията на пунктовете Лесово и Капитан Андреево е била преустановена.

От агенцията по храните съобщиха, че центърът за оценка на риска ще изготвя на всеки три месеца доклад по казуса. В случай че се прецени, че отново има някакъв риск за пренасяне на шап в страната, дезинфекцията ще бъде подновена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.