1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пазят редките птици в парк „Странджа” от токови удари

Пазят редките птици в парк „Странджа” от токови удари

По Българското черноморско крайбрежие прилежащо към природnния парк преминава Източноевропейския миграционен път на птиците Via Pontica

Над 83 специални предпазители бяха поставени по стълбове от електропреносната мрежа за около година на територията на природен парк „Странджа”. С тях се ограничава възможността редки птици да станат жертва на къси съединения. Целта е бъде опазена популацията на дневни грабливи и щъркеловидни птици в парка. Съоръженията са монтирани в района на Малко Търново. Предстои да бъдат поставени още 67 такива в землището на Ахтопол и така предпазителите ще станат общо 150. 

По Българското черноморско крайбрежие прилежащо към природен парк „Странджа” преминава Източноевропейския миграционен път на птиците Via Pontica – втори по големина в Европа. Екипи от специалисти направиха теренни проучвания и определиха по различни методи кои точно електрически стълбове са предпочитани от мигрантите за почивка и се явяват рискови за тях. Разклонения на Via Pontica има и над вътрешните части на природен парк „Странджа”. Голям дял от мигриращите видове са представители на дневните грабливи птици, както и на щъркелоподобните. Тези видове птици са защитени и подлежат на опазване, съгласно Закона за биологичното разнообразие и редица международни споразумения, които България е ратифицирала. 

От 2010 г. до сега, около 80 бели щъркели, един неопределен орел - вероятно малък креслив орел, 5 сиви чапли и 10 дребни дъждосвирцоподобни птици са загинали от директен сблъсък с проводниците на мрежата. След поставянето на всички 150 броя изолационни съоръжения върху най-рисковите за птиците стълбове от електропреносната мрежа на парковата територия, броят на жертвите сред представителите на орнитофауната в защитената територия ще бъде ограничен до мининум.

В България има 37 соколоподобни птици, 9 вида нощни грабливи птици, 2 вида щъркели и два вида пеликани. Тези видове са с висок риск от инциденти по отношение на електропреносната мрежа.

Монтажът на съоръженията са част от дейностите по проект „Устойчиво управление и устройство на ПП „Странджа” по ОП „Околна среда 2007 – 2013”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.