1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Петиция срещу замърсяването на Черно море

Петиция срещу замърсяването на Черно море

Инициатори са екологичните организации „За Земята" и „Грийнпийс"

Екоорганизациите „За Земята" и „Грийнпийс" започнаха петиция срещу замърсяването на Черно море с пластмаса. Те апелират Министерството на околната среда и водите да предприеме строги мерки за решаване на проблема. След като се съберат необходимите подписи на граждани, петицията ще бъде адресирана до министъра на околната среда и водите Нено Димов.

През идните месеци европейските преговори за по-амбициозно законодателство за намаляване на отпадъците навлизат в решаваща фаза, която ще определи бъдещите политики в сферата до 2030г. България не подкрепя предлаганите по-високи цели за повторна употреба и рециклиране на отпадъци и опаковки, което е заявка за продължаване на неефективното управление на отпадъците у нас, посочват еколозите.
„Една от възможните мерки е забрана за полиетиленовите торбички, защото в момента въпреки, че се взеха някакви мерки те не работят. В магазините винаги се намират начини да се заообиколят - ние като крайни потребители си плащаме цената за торбичката, но тя е преразпределена по друг начин в крайния продукт. Една забрана за торбичките би работила, такъв успешен пример ни дава Италия", коментира Деница Петрова от „Грийнпийс".

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.