1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пожароопасният код „червено“ за Хасковска област остава

Пожароопасният код „червено“ за Хасковска област остава

В сила е и забраната за палене на открит огън и на стърнища

Обстановката в Хасковска област към момента е спокойна. След овладяването на пожара край харманлийските села Свирково, Овчарово и Шишманово снощи, няма нови огнища. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково.

Пожарът край Овчарово, който възникна към 13.00 часа вчера и бе овладян около 21.00 снощи, или само за 8 часа, унищожи над 4 000 декара пасища, лесонепригодни терени, стърнища, сухи треви и около 40 декара горски култури. Това е второто запалване в този район. Преди два дни пак в района на Овчарово изгоряха 150 декара гора и още 350 декара сухи треви и лесонепригодни площи. В този район в момента се прави оглед на терена. Вчера през целия ден там работеха 6 пожарни от областната противопожарна служба, високопроходими автомобили от горското стопанство, служители на община Харманли и доброволци. Над 40 пожарникари и над 15 служители на горското стопанство успяха да спрат разрастването на пожара снощи, предаде Агенция "Фокус".

Сложна беше и ситуацията около тополовградските села Филипово и Варник. Там огънят унищожи 1 100 декара сухи треви и храсти. Вчера след обяд пожарникари с четири противопожарни автомобила и две високопроходими коли на горското стопанство успяха да локализират това огнище. През цялата нощ дежурни екипи бяха на мястото, за да не се възобнови стихията.

Въпреки падането на температурите пожароопасният код „червено“ за Хасковска област остава. В сила е и забраната за палене на открит огън и на стърнища през пожароопасния сезон, който в Хасковска област е от 25 април до 15 ноември 2016 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.