1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пречистването на отпадъчните води е приоритет на МОСВ

Пречистването на отпадъчните води е приоритет на МОСВ

Над 2,3 млрд лв. от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 са насочени към изграждане на ВиК инфраструктура

Европейската комисия изпрати до България и Кипър официално предупредително писмо за започване на наказателна процедура за констатирани пропуски в прилагането на изискванията на директива 91/271 за пречистване на градските отпадъчни води. Според комисията страната ни не е осигурила необходимото качество на пречистване в 96 градски агломерации. Констатациите се базират на данни към 2014 г. Междувременно в последните 10 години България полага системни усилия за решаването на констатираните в писмото проблеми. Пречистването на отпадъчните води е приоритет в работата на Министерство на околната среда и водите.

Над 2,3 млрд лв. от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 са насочени към изграждане на ВиК инфраструктура в агломерации с над 10 хил. жители, за които се отнася писмото. В предходния програмен период успешно са изпълнени 221 проекта в сектор „Води“ с усвоена безвъзмездна финансова помощ в размер на над 2,4 млрд.лв. Изградени/реконструирани са 50 пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ).

В сегашния програмен период към момента са обявени 11 процедури на обща стойност 881 209 959 лв. (38% от ресурса на ОПОС в сектор „Води“).  Договорени са средства в размер на 602 826 493 лв. (26% от ресурса по оста). Работи се активно върху реализирането на проектите с бенефициенти общините: Асеновград, Плевен – Долна Митрополия, Добрич, Приморско, Елхово, Айтос, Враца, Банско, Варна – Златни пясъци, Видин, Тервел и Ямбол. Вече приключиха първите два фазирани проекта –- пречиствателните станции на Шумен и Раднево. До края на годината ще бъде обявен и останалия ресурс по оста на база на резултатите от регионалните прединвестиционни проучвания, които са възложени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В проучванията се идентифицират приоритетните инвестиции във ВиК инфраструктура в агломерации над 10 000 е.ж. на територията на 16 консолидирани ВиК оператора.

В предния програмен период със средства от ОПОС са изградени/реконструирани 50 пречиствателни станции за отпадъчни води – Благоевград, Бургас, Бяла Слатина, Варна, Вършец, Габрово, Етрополе, Казанлък, Карлово, Кнежа, Козлодуй, Костинброд, Кричим, Кубрат, Кърджали, Ловеч, Лозница, Луковит, Мездра, Момчилград, Монтана, Несебър, Нови пазар, Павликени, Панагюрище, Пещера, Пирдоп, Поморие, Провадия, Първомай, Раковски, Руен, Свиленград, Свищов, Септември, Созопол, Сопот, Стамболийски, Трявна, Троян, Тунджа, Хисаря, Червен бряг, Ябланица, Бяла-Русе, Бургас (Банево), Силистра, Исперих, Ботевград, Белене. От подобрените условия във ВиК сектора се ползват над 889 594 жители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.