1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Предстои природозащитен лагер „Картали 2018“

Предстои природозащитен лагер „Картали 2018“

Снимка:

От 11 до 16 май, за една седмица, може да се превърнете в биолог, природоизследовател или приключенец в Източни Родопи

И тази година по традиция малко преди май ви каним да се присъедините към природозащитен лагер „Картали 2018“. Лагерът се организира за трета поредна година по проект „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“ и ще се проведе на обичайното място в защитена зона „Студен кладенец“ на брега на едноименния язовир.

От 11 до 16 май, за една седмица, може да се превърнете в биолог, природоизследовател или приключенец в Източни Родопи. Ако станете част от „Картали 2018“ ще имате възможност да се срещнете и да изследвате природата заедно с някои от най-добрите специалисти в сферата на проучване на бозайници, птици, влечуги и земноводни, растения, пеперуди и други.

Природозащитен лагер „Картали“ се провежда в непосредствена близост до дома на белоглавите лешояди. И съвсем естествено е да обърнем по-специално внимание на домакините – колонията белоглави лешояди.

За пръв път участниците в природозащитния лагер ще присъстват на освобождаването на египетски лешояди от специално адаптационна волиера, като по този начин ще бъде отбелязан Деня на мигриращите птици – 13 май.

Друго вълнуващо преживяване по време на лагера ще бъде срещата с кучето Барс, което умее да открива отровни примамки за животни в дивата природата. Неговият стопанин и учител Ники ще демонстрира заедно с Барс как работи единствения отряд за откриване на отрови у нас.

Какво още може да очаквате?

  • ще се учим как се улавят и опръстеняват птици;
  • ще опитаме да маркираме сухоземни костенурки;
  • ще проучваме орхидеите в Източни Родопи и др.

Помислено е и за свободното време, през което участниците ще могат да се включат в различни допълнителни приятни занимания, като туризъм в района, посещавайки природни забележителности. Осигурено е плаване с каяк в язовир „Студен кладенец“, езда с коне и много други. Запълнена е и вечерната програма с интересни презентации под открито небе около лагерния огън.

Какво трябва да направите, за да станете част от природозащитен лагер „Картали 2018“?

  • Попълнете  регистрационния формуляр най-късно до 5ти май!
  • Всички участници заплащат еднократна такса в размер на 35 лв. за организация на допълнителни за лагера събития. Членове на Българско дружество за защита на птиците ползват отстъпка от таксата и ще заплащат 25 лв. Ако желаете, може да станете член на БДЗП на място. Допълнителната такса се събира, за да се покрият разходите за полевите обучения за проучване на растения, пеперуди, земноводни и влечуги, както и за използване на каяци, лодки и екипировка за плаване в язовира.
  • Одобрените за участие ще получат имейл с потвърждение до 7ми май 2018 г.

Събитието е подходящо за студенти по биологични науки и любители на природата, които искат да научат повече за проучването и опазването ѝ. Местата са ограничени. В събитието ще вземат участие до 50 души, като студентите и заявилите участие за целия период на „Картали 2018“ ще бъдат с предимство.

Ако имате нужда от повече информация, пишете на anton.stamenov@bspb.org.

Какво трябва да знаете за лагера:

  • Настаняване - палатков лагер на брега на язовир «Студен кладенец» в Източни Родопи в  защитена зона “Студен кладенец” ;
  • Всеки участник трябва да си осигури необходимото за къмпингуване - палатка, спален чувал и шалте;
  • Всеки участник трябва да си осигури пособия за хранене – чиния, купа, нож, вилица, лъжица и т.н.;
  • Участниците поемат пътните си разходи до лагера и обратно;
  • Всички участници трябва да са пълнолетни! Непълнолетни участници биха могли да вземат участие в лагера само с пълнолетен придружител и декларация от родител;
  • Храната се осигурява от организаторите от първия ден вечерта до шестия ден сутринта;
  • Всеки участник трябва да е подсигурен с ентусиазъм и добро настроение!

През настоящата година разходите за експертите по лешоядите, проучване на птици, природозащитните дейности, храна, настаняване и координация на образователния и природозащитен лагер се осигуряват от проект „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“ - LIFE14NAT/NL/901.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.