1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници искат специален статут за директори на структури в екоминистерството

Природозащитници искат специален статут за директори на структури в екоминистерството

Снимка:

Липсата на сигурност в изпълнението на професионалните задължения е сериозен проблем

Специален статут, сходен със статута на държавен служител, да имат директорите на структурите на Министерството на околната среда и водите. Това предложение за промяна в правната рамка лансират от коалиция "За да остане природа в България" в информация до медиите. Според природозащитниците това ще позволи на тези длъжности да се изграждат професионалисти, защото така те ще имат сигурност, че могат да управляват без заплаха от политически натиск и репресии, и на практика ще гарантира по-добро и устойчиво управление на националното ни богатство.

Повод за предложението на екокоалицията са изненадващите новоназначения на директори на национални паркове и регионални звена на екоминистерството, обявени в последния работен ден минути след седем часа точно преди коледните празници.

Според еколозите генерален проблем е, че директорите на националните паркове и РИОСВ се назначават по закона за администрацията и това позволява те да са чисто политически лица. Напълно законно е при всяко несъгласие на директорите с политическата линия те да бъдат освободени без предупреждение. За пример коалицията дава случая с Васил Петров, бивш директор на Национален парк "Рила". Той беше уволнен през 2007 г., тъй като отстояваше позицията, че планът за управление на Национален парк "Рила" не позволява изграждане на курорта "Супер Паничище".

Липсата на сигурност в изпълнението на професионалните задължения е сериозен проблем. Независимо кое правителство е на власт тази възможност е налице и промяна е необходима, мотивират искането си еколозите.

Сериозен проблем, който излиза на преден план в конкретния случай с новоназначенията, според коалицията е, че професионалният опит в областта на околната среда не е критерий при избора и не се изисква квалификация за тези ръководни длъжности в националните паркове и регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ). Управлението на околната среда, водите и защитените територии са комплексни области, които изискват познаване на специфично законодателство, опит в работа по природозащитни проекти, години обучение и практика в областта. Тези критерии следва да са определящи.

Вторият проблем е, че тези длъжности са политизирани по закон. От тях обаче зависи застрояването в защитените територии, включително с нови морски и ски курорти като планираните "Дестинация Рила" и "Супер Паничище" в Национален парк "Рила" и разширенията на ски зони Банско, Добринище и Кулиното в Национален парк "Пирин", алармират природозащитниците. Зависи и усвояването по европейски фондове на близо 100 милиона лева за трите национални парка и близо 25 милиона лева за РИОСВ за опазване на защитени територии.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.