1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проблемът с недостига на питейна вода в Индия се задълбочава

Проблемът с недостига на питейна вода в Индия се задълбочава

След 2 до 3 години повече от 20 от големите градове в страната ще трябва да въведат воден режим

Проблемът с недостига на питейна вода в Индия се задълбочава. От безводието са засегнати 600 милиона души. Това се казва в доклад на учени, публикуван в Ню Делхи.

80 процента от питейната вода в страната се изразходват в селското стопанство, докато големи части от населението нямат достъп до чиста и качествена вода, се казва в доклада. Най-песимистичните прогнози сочат, че през 2030 година естествените водни ресурси в Индия ще покриват едва половината от нуждите на населението, наброяващо в момента 1 милиард и 300 милиона души. След 2 до 3 години повече от 20 от големите градове в страната ще трябва да въведат воден режим, тъй като подпочвените води са на изчезване.

В доклада се казва още, че повечето щати в Индия нямат правилно управление на водните ресурси и не използват водата устойчиво, особено що се отнася до селското стопанство. В сравнение с други страни в Индия качеството на питейната вода е много ниско, като 70 процента от нея са замърсени. Три четвърти от домакинствата пък нямат собствен достъп до водопреносната и канализационната мрежа. Заради недостига на питейна вода всяка година в Индия умират близо 200 хиляди души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.