1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проверка констатира замърсяване на река Луда Яна

Проверка констатира замърсяване на река Луда Яна

Установено е нерегламентирано изтичане на отпадъчни води от рудник „Цар Асен"

Експерти на РИОСВ - Пазарджик, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" и Регионалната лаборатория на ИАОС в Пазарджик са проверили сигнал за мъртва риба в река Луда Яна. Незабавно е сформиран екип, който е извършил проверка по сигнала от тел. 112, че водата в р. Луда Яна при с. Росен е оцветена в бяло и по течението й има мъртва риба.

Извършен е оглед по течението на реката в посочения участък. При проверката е констатирано специфично помътняване и оцветяване на водите  и наличие на единични бройки мъртва риба.

Установен е причинителят на замърсяването - нерегламентирано изтичане на отпадъчни води от рудник „Цар Асен". Вследствие на дъждовете в последните дни и повишено ниво на водоема за богати разтвори на окисен отвал на рудник „Цар Асен" е започнало дрениране на вода към реката. Предпазният борд, който е бил изграден до коритото на реката след предишно предписание на РИОСВ - Пазарджик, не е успял да предотврати изтичането на дренажни води.

Взети са водни проби от три точки - преди и след смесването на дренажните води, както и от р. Луда Яна при с. Росен. На място са измерени активна реакция pH, разтворен кислород и електропроводимост. Моментният анализ на пробите от дренажните води показва силно понижено рН и повишена електропроводимост, което е показател за наличие на тежки метали.  

Дружеството, стопанисващо рудника „Панагюрска медна компания" АД, е предприело мерки за понижаване нивото на водоема за богати разтвори. Преустановено е дренирането към предпазния борд. За допуснатото замърсяване на р. Луда Яна РИОСВ - Пазарджик ще състави акт за установено административно нарушение на оператора.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.