1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ и БАБХ десети ден бездействат за екологични нарушения в с.Труд

РИОСВ и БАБХ десети ден бездействат за екологични нарушения в с.Труд

След три години екопрестъпления, местните ще блокират пътя към Централата за производство на топло и електроенергия от биомаса

Десет поредни дни продължават незаконните разливи в земеделски земи в землището на село Труд (Пловдивско), предизвикани от Централа за производство на топло и електро енергия от биомаса. 
 
Операторът на централата нарушава заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), утвърдена от две министерства, в чието приложение ясно е описано, че наторяването на земеделски земи в периода между 1 ноември и 25 февруари е строго забранено.
 
Припомняме, че става дума за цистерни, пълни с утайки и ферментационни продукти на централата, чиито ръководители необезпокоявано продължават да нарушават закона. Това обаче все още се случва, въпреки че са информирани медиите и институциите в Пловдив за действията на оператора на централата. 
 
Сигнали за незаконното торене на земеделските земи на с. Труд в последните дни са подавани многократно на телефон 112. В сряда тази седмица РУ село Труд и кметът Красимир Минков стават свидетели на наторяване и хващат цистерна в момент на разливане.  
 
Съставен е констативен протокол за нарушение, който е изпратен по компетентност до Община Марица и РИОСВ Пловдив. Въпреки това, към момента наторяването продължава, като се торят и земеделски земи, за които собствениците са декларирали писмено, към оператора, че не желаят земите им да бъдат наторявани в забранения със заповед период. Реакция от ресорните институции, които иначе парадират с контрола, който осъществяват, все още липсва. 
 
Чрез медиите трудчани призовават директора на РИОСВ Пловдив Стефан Шилев, министъра на околната среда и водите Нено Димов, министъра на земеделието Румен Порожанов и директора на БАБХ, да вземат незабавни мерки и да преустановят нарушаването на закона в село Труд.

"Ние, населението на Труд, сме наясно, че посочените по-горе длъжностни лица не желаят да изпълнят служебните си задължения, за което вече е уведомен и Европейският Парламент, въпреки това им напомняме, че все още носят отговорността на постовете, които заемат и е крайно време да заслужат заплатите, които ние като данъкоплатци им плащаме”, съобщават от Сдружение „Бъдеще за с. Труд“ и местния Инициатоивен комитет.

Според местните организации, става дума за поредения пример за институционално бездействие. „Което еднозначно поставя въпросът: Защо няколко ресорни институции участват в явно погазване на закона и подкрепят с бездействието си нарушителя, отказвайки да констатират със законни средства извършените от него нарушения?”, пита Галина Тошева, председател на Сдружението.

Населението на село Труд има ясна позиция по въпроса. „В момента сме свидетели на грубо погазване на закона, което се случва с мълчаливото съгласие на всички ресорни институции!", допълни Галина Тошева.

Сагата в с.Труд, което се бори със замърсяването от страна на централата започна през 2015 г. Въпреки, че енергийният обект се ползва с политически протекции от страна на областните власти, ние нямаме намерения да продължаваме да търпим този произвол. „Местните граждани решихме заедно, че ако няма реакции от страна на ресорните институции, адекватни на закона, ще блокираме пътя на цистерните и ще обявим гражданско неподчинение”, обобщи позицията на трудчани председателят на „Бъдеще за с. Труд“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.