1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Седмица на гората 2019

Седмица на гората 2019

Мотото е “140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората”

От днес до 7 април е Седмицата на гората. Традиционната инициатива се провежда от 1925 г., като отбелязва нуждата от залесявания и отговорно ползване на горските ресурси. Тази година Седмицата на гората е под надслов "140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората" и отбелязва няколко юбилея на горскостопанската общност. Честванията включват разнообразни събития на звената на Изпълнителната агенция по горите, Лесотехническия университет и образователни институции в цялата страна.

Седмицата на гората в България е започнала като Празник на залесяването през 1925 г., въведен покрай приемането на осмия за България Закон за горите. С приемането на закона две министерства - на народното просвещение и на земеделието и държавните имоти - постановяват създаването на празника, като той се превръща в масово залесяване из страната и продължава и през следващите години. Целта на празника през този период е доброволен труд за страната, която по това време се нуждае много от залесяване на оголените склонове и озеленяване на градове и села. Честването се превръща в Седмица на гората през 1934 г. и включва разнообразни събития - от залесявания до беседи.

Тази година Седмицата на гората отбелязва няколко юбилея на горскостопанската общност - 140 години от създаването на централната горска служба, 120 години специализирана горска преса и 110 години от учредяването на Съюза на лесовъдите в България. Централната горска служба е една от първите самостоятелни администрации на следосвобожденска България, като и досега горското стопанство има експертно управленско звено в правителството - днес това е Изпълнителната агенция по горите.

Институциите, полагащи грижи за горите, организират различни събития през празничната Седмица на гората:

- Днес пред Драматичния театър в Благоевград е официалното откриване на честванията, като в церемонията ще участват различни правителствени звена, а организатор е Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

- Също днес през целия ден в Лесотехническия университет в София ще се провеждат презентации и дискусии по специализирани теми на горското управление и съвременните методи и възможности за професионалната общност.

- Във вторник, 2 април, от 11 ч. в Лесотехническия университет ще се проведе дискусия на тема "120 години горски печат"

- Сряда, 3 април, е обявена за ден на отворените врати на всички структури на ИАГ, а пред сградата на отговорното за горските политики Министерство на земеделието, храните и горите на площад "Македония" в София ще се проведе изложба за историята на горското управление в страната под надслов "140 години централна горска служба"

- В четвъртък, 4 април, ще се проведе традиционното за празника масово залесяване на различни места в страната

- В петък, 5 април, от 10 ч. в Южния парк в София ИАГ съвместно с Лесотехническия университет организира творчески работилници за деца и демонстрация на техниките на работа на горските служители

- Също в петък Лесотехническият университет организира отново залесяване на терен, определен от Държавно горско стопанство - София.

За многото семинари, беседи и изложби за горите тази седмица можете да се информирате от местните горски стопанства и дирекциите на природните паркове в различните части на България.

Традиционните залесявания в повечето случаи са организирани от природните паркове в четвъртък (например за деца от детски градини във Варна, Враца и Шумен). В района на Велико Търново и Шумен ще има още няколко инициативи за залесяване на горската администрация от Североизточното държавно предприятие. Повече можете да научите от дирекцията на природния парк или горската администрация, които са най-близко до вас, или от централната администрация на Изпълнителната агенция по горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.