1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сеул ще нарича Фолкландско море с аржентинското му име

Сеул ще нарича Фолкландско море с аржентинското му име

Това пише днес южнокорейският вестник "Йонан ирбо"

Раздразнено от отказа на Великобритания да използва приетото в Южна Корея название на морето източно от Корейския полуостров, правителството в Сеул обмисля да въведе в употреба аржентинското название на водите около британските Фолкландски острови. Това пише днес южнокорейският вестник "Йонан ирбо", цитиран от Ройтерс.

Според изданието, което се позовава на правителствен източник, Сеул може да започне да нарича Фолкландско море с аржентинското му име Малвинско море.

Фолкландските острови, разположени в Атлантическия океан на около 500 км източно от Аржентина, са владение на Великобритания, но Аржентина има претенции за тази територия и за крайбрежните й води. Заради Фолкландските (Малвинските) острови през 1982 г. Великобритания и Аржентина стигнаха до въоръжен конфликт, в който загинаха хиляди.

"Йонан ирбо" обяснява, че решението на Сеул вероятно е в отговор на нежеланието на Лондон да въведе в географските си атласи названието Източно море. Южна Корея отдавна се опитва да убеди международната общност да назовава едновременно Източно море и Японско море водите между Корейския полуостров и Япония. Много страни използват само топонима Японско море, посочва Ройтерс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.