1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Щъркели през зимата

Щъркели през зимата

Снимка:

Зелени Балкани: „Ако видите здрав, летящ, бял щъркел посредством зима и птицата не е ранена, няма повод за притеснение“

Сигналите за бедстващи бели щъркели през зимата са зачестили, казват от Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. Наскоро притеснени хора също са се обадили да съобщят за самотен бял щъркел. Хипотезите на местното население са различни. Според едни той е стар и изоставен от ятото, а според други е млада, заблудила се птица. Трети смятат, че пернатото е от местната двойка, очакваща партньора си след смъртта му. Не малко хора отдават „феномена“ и на глобалното затопляне.

 „Ако видите здрав, летящ, бял щъркел посредством зима и птицата не е ранена, няма повод за притеснение“, казват от организацията. „Желателно  е обаче, да се свържете с РИОСВ или с нас, и да опишете случая, за да преценим дали се касае за „зимуващ“ в България, или за бедстващ щъркел“, допълват още.

Екипът на спасителния център не препоръчва подхранването на църкелите останали да зимуват у нас. Причината- те правят хранителна миграция. Обикновено остават на места с наличие на храна- язовири, реки. Ако тези места замръзнат, пернатите се изтеглят на юг, следвайки инстинкра си. Изкуственото подхранване би попречило и объркало този естествен ход на щъркелите.

„В нашата практика често се случва да получим сигнали за бедстваща група бели щъркели, които всъщност се оказват големи бели чапли. За тях обаче е съвсем нормално да зимуват у нас. Обикновенно могат да бъдат забелязани на групи в оризища, край реки, язовири, езера“, споделят от Зелени Балкани .

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.