1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Швейцарска енергия за живот в София

Швейцарска енергия за живот в София

Десетдневна изложба представя иновативната страна

Изложбата на открито "Енергия за живот" в Софийската градска градина показва водещата роля на Швейцария във възобновяемата енергия и новите модерни технологии за един по-чист свят. Достъпна до широката публика до 16 септември, изложбата представя швейцарските „зелени“ амбиции и върхови постижения, разкривайки интересен аспект на най-иновативната държава в света. 

Изложбата отвежда посетителите високо в небесата и дълбоко под водата: от „Солар Импулс“ - първият пилотиран самолет, който летя около Земята ден и нощ, захранван само от слънцето до най-голямата в света лодка, задвижвана от слънчева енергия; от най-високо разположеният вятърен парк в Европа до първата в света енергийно независима многофамилна жилищна сграда. 

Швейцария има много иновации и постижения във възобновяемата енергия, чистите технологии, устойчивата употреба на енергийни ресурси, опазването на околната среда и здравословния начин на живот, които да сподели в световен мащаб. 97% от производството на електроенергия в Швейцария е с неутрални емисии на въглероден двуокис, като 55% от нея се генерира от възобновяеми енергийни източници. И още нещо: швейцарците са световни шампиони в рециклирането!

Енергийната стратегия 2050 на Швейцария бе одобрена с референдум през май 2017, когато гласоподавателите подкрепиха нов закон за енергетиката, който цели насърчаването на възобновяемата енергия (слънчева, вятърна, биомаса и геотермална), забраната на нови атомни централи и намаляването на енергопотреблението на страната, както и да спомогне за намаляването на енергийното й въздействие върху околната среда. Отворена бе нова глава в швейцарската енергийна политика: дълъг път за подобряване на енергийната ефективност, като същевременно и природата е опазвана.

Изложбата "Енергия за живот" е организирана от Българо-швейцарската търговска камара в партньорство с швейцарски фирми и финансовата подкрепа на Швейцария.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.